Çipras, mültecilere kem gözle bakan AB ve muhalefete çattı


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Birliği (AB) ve ana muhalefet Yeni Demokrasi'nin (ND) mülteci ve göçmenler konusundaki politikasını çok sert bir dille eleştirdi. Çipras, "Gerçekten siz bir insan hayatının kaç paraya mal olduğunu hesaplıyorsunuz? Bir tabak yemek, insani bir kucaklama, bu çocukların ısınabilmesi için bir battaniye kaça mal oluyor?" sorularını yöneltti.

SCHULZ MİDİLLİ YOLCUSU

Türkiye'nin ardından mülteci ve göçmenlerin ikinci varış noktası olan Yunanistan'da mülteci krizi gündemdeki yerini koruyor. Son dönemde AB'li liderlerin sık sık ziyaret ettikleri Midilli Adası'nı bu defa Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ziyaret edecek. Schulz'a Çipras da eşlik edecek.

"UTANÇ VERİCİ"

Parlamentoda mülteci krizi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Çipras, hem AB'ye hem de muhafazakar ana muhalefet ND'ye çattı.

Muhalefette bulunduğu dönemdeki gibi Başbakan sıfatıyla da mülteci ve göçemenler yanlısı tutumunu sürdüren Radikal Sol Koalisyon (Syriza) Genel Başkanı ve Başbakan Aleksis Çipras, dün genel kurulda yaptığı konuşmada, AB ülkelerini mülteciler konusunda üzerlerine düşeni yapmadıkları gerekçesiyle sert bir dille eleştirdi. Bu trajedi karşısında AB'nin sonuç alıcı girişimde bulunmamasına tepki gösteren Çipras, "AB'nin liyakatsızlığı karşısında utanç duyuyorum. Avrupa ufku, tel duvarlar yükseldikçe ölüyor. Ege'deki cesetler Avrupa kültürünü de kaynatıyor!" ifadelerini kullandı.

"ÇİPRAS'TAN İNSANLIK DERSİ"

Öte yandan taraflı tarafsız bütün kesimlerden destek gören parlamento konuşmasında Çipras, muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) Partisi milletvekili Yorgos Kumuçakos'un Yunanistan'ın AB'den ekonomik karşılık almadan mültecilere kapısını açtığı şeklindeki bir sorusunu da cevaplandırdı. "AB'den ekonomik taleplerde bulunmamakla suçlayanlara iyi ders verdi." yorumları yapılan konuşmasında Çipras, şunları söyledi: "Gerçekten siz bir insan hayatını kaç paraya hesaplıyorsunuz? Ege denizinde 5 yaşında bir çocuğun hayatını kaybetmesini nasıl hesaplıyorsunuz? Onu kurtarabilmek için bizim onu almamız gerekir! Bir tabak yemek, insani bir kucaklaşma, bu çocukların ısınabilmesi için bir battaniye kaça mal oluyor?"

Çipras, şöyle devam etti: "Avrupalı ortaklara ve Yunanistan'a parmağını kaldıranlara sesleniyorum. Yunanistan kriz içerisinde. Yunan halkı fakir ancak değerler ve insanlık bakımından zengindir! Efendim 1 Euro bile talep etmiyoruz! Bahçemizde ölen insanlar karşısında görevimizi yapmak için 1 Euro bile istemiyoruz. Burada bizden kim bahçesinde ölen insanlar için bir tabak yemek verme ve kurtarma karşılığında talepte bulunabilir. İnsanlığı hesaplamaya çalışan anlayışlar bizden uzak dursun."

"Yunanistan, insanlık öğretiyor." diyen Çipras, "Avrupalı ortaklarına Avrupa'nın gerçek yüzünün ne olduğunu öğretiyor. Bu, Midilli'nin gösterdiği (insanlık) yüzüdür! Bu, Macaristan sınırında bebek taşıyan mültecileri fotoğraflamak için onlara çelme atan yüz değildir!" ifadelerini kullandı.

Yunan başbakan, Ege'de yaşanan insani trajediye, Batının sorumluluk almak ve savaşın devam ettiği ülkelere demokrasinin inşası yerine çıkarlara hizmet amacıyla müdahalelerde bulunanların sebep olduğunu savundu.

ADALARDA 5, ANAKARADA 2 KABUL MERKEZİ

Yunanistan'ın mülteci konusundaki rolüne de değinen Çipras, ülkesinin kara ve denizden kontrolsüz mülteci akınını teşvik etmediğini bunun insan yaşamını tehlikeye attığını söyledi. Çipras, Türkiye'den AB'ye mülteci naklinin sağlanmasının bütüncül bir süreç olacağını belirtti.

Yunanistan'da AB'ye nakiller öncesi geçici kabul merkezleri-misafirhaneler kurulmasını olumlu karşıladıklarını belirten Yunan başbakan, adalarda kurulacak 5 'hotspot merkezinde mültecilerin 3 gün kalacaklarını, 1 Attika ve 1 de Kuzey Yunanistan'da kurulacak merkezlerde ise 2 aya kadar misafir olarak ağırlanacakları bilgisini verdi. Yunanistan, son mini AB liderler zirvesinde 50 bin mülteciyi misafir edeceği sözünü vermişti.

Adalarda geçici olarak 8 bin, ana karada ise 20 bin mültecinin misafir edildiğini anlatan Çipras, AB'nin ekonomik olarak yardımcı olacağını ancak bunun yakın gelecekte gerçekleşmeyeceğini anlattı. Öte yandan ilave olarak ailelerden oluşan 20 bin kişilik mültecinin için ise kiralık evler ayarlanacağını ifade etti.

"TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞME VE İNSAN HAKLARINA SAYGILI OLSUN"

Türkiye'nin AB ile yeniden müzakerelere başlamasından ülke olarak korkmak yerine bunu talep etmek gerektiğini anlatan Çipras, "Türkiye, demokratikleşme, insan hakları ve uluslararası hukuk karşısındaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir" dedi.

"TÜRKİYE-AB 3 BAŞLIKTA MÜZAKERE YAPIYOR"

Mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliği yapılmasına gereğine değinen Çipras, "Ulusal duruş sorumluluğu ve bu (mülteciler) konusunda Yunan hükümeti sorumluluk alacak. AB adına Türkiye ile müzakereyi sadece Merkel'e bırakma niyetinde değilim. Biz Türkiye'nin Avrupalı komşularıyız. Türkiye ile diyalog süreci konusunda inisiyatif alması gereken de biziz." dedi.

Ege'de Türk ve Yunan sahil güvenliğin ortak devriyeleri konusuna karşı olduğunu anlatan Çipras, Türkiye'nin sahillerinde kontrollerde bulunabileceğini belirtti ve AB Komisyonu'nun Türkiye ile 3 konuda müzakere yürüttüğünü açıkladı: 1-Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de mülteci kabul merkezleri kurulması (Hotspot), 2-AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanması, 3- Türk sahillerinde etkin kontroller ve kaçaklar ile mücadele.

Son 2 ayda 100 civarında bebek ve çocuk Ege'de hayatını kaybederken, soğuk hava ve dalgalı denizin de etkisiyle sadece son 2 günde Ege'de meydana gelen 7 farklı kazada (Midilli, Rodos, Samos, Kilimli adaları) vefat eden çocuk sayısı 31 oldu. Son 3 günde hayatını kaybedenlerin sayısı ise toplamda 43 kişi. Kayıp olanların tam sayısı ise bilinmiyor. Midilli Adası Belediye Başkanı Spiros Galinos ise Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin bu konuda acilen harekete geçmesini istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Çipras, mültecilere kem gözle bakan AB ve muhalefete çattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER