"Cizre'de öğrenciler Türkçe, öğretmenler Kürtçe bilmiyor"


Şırnak'ın Cizre ilçesinde görev yapan rehber öğretmen Ömer Küçük, çektikleri sıkıntıları anlattı. Her an bir kör kurşunla ölebilme ihtimalleri olduğunu belirten Öğretmen Ömer Küçük, "Cizre'de öğretmen olmak, biber gazına ve silah seslerine alışmak demek. Önceden korktuğunuz bu seslere daha sonra alışmak, duyarsızlaşmak demek." dedi.

Cizre'nin Nur Mahallesi'nde bulunan Metin Bostancıoğlu İlkokulu'nda görev yapan rehber öğretmeni Ömer Küçük, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde ilçede yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 3 yıldır burada görev yaptığını anlatan Küçük, "Önceden biber gazı atılırdı, ondan şikayetçi olurduk. Şimdi yürümeye korkar olduk. Evime yürüyerek gidip gelirdim, fazla korkmazdım ancak şimdi her an bir kör kurşuna gitme ihtimalim var diye çok korkuyorum. Hendekleri geçerken acaba bir gün polis aracı geçtiğinde patlar, biz de arada gideriz diye de çok korkuyoruz. Her yerde güvensizlik var, okulda, evde, caddede her an her şey olabiliyor." ifadelerini kullandı.

"SOSYAL HAYATIMIZ SIFIR"

Günlük yaşamlarını anlatan öğretmen Küçük, "Önceden gece 02.00'ye kadar arkadaşlarla dışarıda geziyorduk, kafeler doluydu. Şimdi saat 7 oldu mu buralarda in cin top oynuyor. Artık zamanımızı evde internet ve televizyonla geçiriyoruz, sosyal hayat sıfır. Hatta her an sokağa çıkma yasağı olacak diye 1 aylık alışverişimizi bile yaptık." sözlerini kullandı.

"ÖĞRENCİLER TÜRKÇE, ÖĞRETMENLER KÜRTÇE BİLMİYOR"

Öğrencilerin gözüyle ilçeyi anlatan rehber öğretmen Ömer Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrenciler, olaylar ve çatışmaların içinde büyüyorlar. Batıdaki ortaokul öğrencilerinin gelecekte doktor veya avukat olmak gibi bir idealleri olur. Buradaki öğrenciler ise olayların ötesine geçemiyor. Buradaki öğrencilerin zekalarından bir şüphem yok. Ancak bana göre 1. sınıftan itibaren sistemde sıkıntı olduğu için sorunlar yaşanıyor. Çocuklar okula geldiğinde zaten Türkçe bilmiyor, batıdan gelen öğretmenler de Kürtçe bilmiyor. Bu şekilde iki taraf da sıkıntı yaşıyor. Çocuk sınıfta kalacak ancak aile bunu istemiyor. Bu şekilde 6. sınıfa kadar gelip okuma yazma bilmeyen, toplamayı ve çıkarmayı yapamayan öğrenciler oluyor. Daha sonrada TEOG sınavına giriyor. Bu yüzden burada çok az öğrenci başarılı oluyor."

Son olarak batıdaki öğretmenlere de çağrıda bulunan Ömer Küçük, "Herkes buraya gelmekten korkuyor ama korkmasınlar, gelsinler, yaşayıp görsünler." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber "Cizre'de öğrenciler Türkçe, öğretmenler Kürtçe bilmiyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER