Covid-19 hastalarının yüzde 80’inden fazlasında D vitamini eksikliği var

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında D vitamini eksikliği bulunanların virüse karşı daha savunmasız olduğu ifade ediliyor.

SHABER3.COM

Endokrin Derneği’nin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism bülteninde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, İspanya’daki bir hastanede tedavi gören 200 Covid-19 hastasının yüzde 80’inden fazlasında D vitamini eksikliği var.

Böbreklerin ürettiği bir hormon olan D vitamini, kandaki kalsiyum yoğunluğunu kontrol ediyor ve bağışıklık sistemini etkiliyor. D vitamini eksikliği, bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiş. 

Ancak bu hormonun, vücuttaki diğer sistemleri neden etkilediğine yönelik yürütülen araştırmalar halen devam ediyor. 

Pek çok araştırma, D vitamininin bağışıklık sistemi üzerindeki faydalı etkisine işaret ediyor.

"D VİTAMİNİ TEDAVİSİ TAVSİYE EDİLEBİLİR"

Çalışmanın eş yazarı olan ve İspanya’nın Santander şehrindeki Cantabria Üniversitesi’nde çalışan Jose L. Hernandez şöyle söylüyor: “Özellikle Covid-19’da ana hedef olan yaşlılar, ilave hastalıkları olanlar ve bakımevi sakinleri gibi yüksek tehlike altındaki bireylerde; sergilenecek yaklaşımlardan biri de D vitamini eksikliğini belirlemek ve bunu tedavi etmek. Kanlarında düşük seviyelerde D vitamini gezen Covid-19 hastalarında D vitamini tedavisi önerilmeli çünkü bu yaklaşım hem kas-iskelet sisteminde hem de bağışıklık sisteminde yararlı etkiler taşıyabilir.”

Araştırmacılar, Marqués de Valdecilla Üniversitesi Hastanesi’ndeki 216 Covid-19 hastasının yüzde 80’inin D vitamini eksikliği bulunan erkeklerde, kadınlara göre daha düşük seviyelerde D vitamini bulunduğunu keşfetti. 

D vitamini seviyeleri düşük olan Covid-19 hastalarının serumunda, ferritin ve D-dimer gibi iltihap işaretleri de yüksek seviyelerdeydi.
<< Önceki Haber Covid-19 hastalarının yüzde 80’inden fazlasında D... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER