Cumhurbaşkanı Akıncı: Anlaşma olduktan sonra bir yıl içinde Euro'ya geçeceğiz

Cumhurbaşkanı Akıncı: Anlaşma olduktan sonra bir yıl içinde Euro'ya geçeceğiz

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk kurucu devletinin gelecekteki Avrupa Birliği (AB) mevzuatını uygulamaya hazırlanma sürecini şimdiden başlattıklarını söyledi. Akıncı, "Anlaşma olduktan sonra bir yıl içinde Türk Lirası'ndan Euro'ya geçeceğiz." dedi.

Bir üniversitenin yeni dönem akademik yılı açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'ta AB hukuku konusunda bir komite kurulmasına karar verdiklerini hatırlatarak, bu komitenin AB'ye üyelik konusunda çeşitli araştırmalar yapacağını kaydetti. Özellikle Euro'ya geçiş konusunda alt yapı çalışmaları yapılması konusunda uzmanların gelip çalışmalar yürüteceğine işaret eden Akıncı, "Bizim devletimizin yetkilileri ile o alandaki uzmanlarıyla çalışmaya başlayacaklar. Anlaşma olduktan bir yıl içinde Euro'ya geçeceğiz. Türk Lirası'ndan Euro'ya geçeceğiz. Hangi adımları atacağız nasıl kendimizi hazırlayacağız. Yani Kıbrıs Türk kurucu devletini gelecekteki AB mevzuatını uygulamaya hazırlama sürecini şimdiden başlatıyoruz." şeklinde konuştu.

'BU YAPIYI ŞİMDİDEN HAZIRLAMAMIZ LAZIM'

Bu çalışmaları yapabilmek için beklemenin bir anlamı olmadığına dikkat çeken Akıncı, şunları söyledi:
"Hayır beklemeyelim. Şimdiden resmen tanınma olmasa da gelecekte tanınacak yapının resmi parçalarından bir tanesi de bir olacağız. Onun için bu yapıyı şimdiden hazırlamamız lazım. Bu konuda sonuç aldık. Benim Brüksel'de yaptığım temaslarda bu konuyu gündeme getirmiştik. Dolayısıyla bu konuda olumlu gelişmeler olacak. AB hukuku ile tabii ki üniversitelerimizden de yararlanabiliriz. Bizim AB ile komitemiz var. Rum tarafı ile bu konuları konuşan. Tabi müzakerecimizin koordine ettiği mülkiyet, AB ve ekonomi konuları var. Bu gibi konularda her zaman katkı ve fikir almaya hazırız." CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Akıncı: Anlaşma olduktan sonra bir yıl... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER