Cumhurbaşkanı Erdoğan: Medeniyetimiz, söz ve yazı medeniyetidir


Necip Fazıl Kısakürek Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Medeniyetimiz, söz ve yazı medeniyetidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki Star Gazetesi Necip Fazıl Ödülleri 2015 törenine eşi Emine Erdoğan ile birlikte katıldı. "Ehli hünerin kadrini bilmek de büyük bir hünerdir." sözünü hatırlatan Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri'nin ülkenin fikir, sanat ve edebiyat hayatındaki hüner sahiplerinin tanınmasına, taltif edilmesine, kıymetlerinin anlaşılmasına vesile olduğuna inandığını dile getirdi.

"Bizim medeniyetimiz esasen bir söz ve yazı medeniyetidir." diyen Erdoğan, tarih boyunca kurulan büyük devletlerin arkasında akil devlet adamları, basiretli siyasetçiler kadar mütefekkirler ve alimlerin olduğuna dikkat çekti. Erdoğan şöyle devam etti: "Bizim tarihimizde büyük devlet adamlarıyla gönül dünyamızın manevi önderleri, her biri bizim için adeta kutup yıldızı olan arifler hep yan yana, omuz omuza olmuşlardır."

ZULÜM PAYİDAR OLMAZ

Büyük devletlerin ilme, bilgiye, edebiyata, sanata, şiire, mimariye, fikir hayatına yaptıkları katkılarla bu sıfatı kazandıklarını vurgulayan Erdoğan, "Bir devlet, sınırları içinde adaleti, barışı, huzuru, sevgiyi tesis edebildiği, topraktan ziyade gönülleri fethedebildiği ölçüde büyük olur. Temelinde sevgi olmayan, ilim, irfan ve fikir olmayan daha da önemlisi vicdan ve merhamet olmayan bir devletin fiziki gücü ne kadar fazla olursa olsun, büyük devlet olması mümkün değildir. Tarih belli bir dönem zulümle, kanla, savaşla geniş topraklar işgal etmiş ancak kısa zaman sonra saman alevi gibi sönmüş bir devletler kabristanıdır. Çünkü zulüm payidar olmaz. Bizi tarihteki diğer devletlerden, diğer medeniyetlerden ayıran asıl fark işte budur. Bizim farkımız; işgal değil ihya, yağma değil fetihtir. Farkımız budur. Bizim farkımız, göçmen kuşlara dahi sığınacak bir yuva kuran inceliktir. Fakirleri incitmemek için sokağın köşesine sadaka taşını yerleştiren zarafettir. Bizim farkımız Yunus'tur, Mevlana'dır, Hacı Bayram Veli'dir." diye konuştu.

Yunus Emre'yi, Fuzuli'yi, Nedim'i, Mehmet Akif'i, Necip Fazıl'ı sadece şair olarak görenlerin büyük bir yanlışa düşeceklerini dile getiren Erdoğan, "Zira bu isimler birer söz ustası oldukları kadar aynı zamanda sahip oldukları medeniyet tasavvuruyla, eserleriyle mücadeleleriyle bu toprakların, özüdür, köküdür, ruhudur." dedi.

Erdoğan'ın konuşması sonrası ödül törenine geçildi. 5 dalda ödüle layık görülen isimlere sırayla ödülleri takdim edildi. Hikaye ödülüne layık görülen Sibel Eraslan'a ödülü Emine Erdoğan, Necip Fazıl Saygı ödülüne layık görülen Rasim Özdenören'e ise ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER