Cumhuriyetçi adaylar birbirleri ve medya ile kapıştı


ABD'de 2016'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday olmak isteyen aday adayları üçüncü kez televizyonda canlı yayınlanan münazaraya katıldı.

Colorado Üniversitesi'nde gerçekleşen ve CNBC kanalı tarafından naklen verilen tartışmada aday adayları bu sefer hem birbirlerine sert çıkışlarda bulundu hem de medyayı suçladı.

Anketlerde ilk iki sırayı paylaşan emlak milyarderi Donald Trump ile emekli beyin cerrahı Ben Carson'ın pek de varlık gösteremediği ve genellikle kendilerini savunduğu tartışmada Florida Senatörü Marco Rubio ve Teksas Senatörü Ted Cruz öne çıkan isimlerdi. Seçimin ilk zamanlarında Cumhuriyetçi Parti'nin ve bağışçıların gözdesi olan Florida eski valisi Jeb Bush bu tartışmada da kendisini gösteremezken Rubio'ya yönelik söylediği sözlerde de aldığı cevapla oldukça zor durumda kaldı.

Rubio'nun seçim kampanyası nedeniyle Senato'daki oylamalarda en az oy kullanan senatör olduğunu belirten Bush, "Bu iş üç gün gidip görüneyim denecek bir iş değil. Ya gidip oyunu kullan ya da istifa et başkası senin yerine işin gerekenini yapsın. Bu iş Fransız tatil köyünde haftasonuna benzemez" dedi.

Rubio ise 2008 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olan Senatör John McCain'i hatırlatıp, "McCain'in kaçırdığı oturumlardan şikâyet ettiğini hiç hatırlamıyorum. Şu an bana bunu söylemenin nedeni ikimizin de aynı makam için yarışıyor olması. Sanırım birileri sana, bana sataşmanın puan kazandıracağını söyledi. Bu yanlış olan. Benim kampanyam başka adaylara sataşarak puan kazanmaya değil, orta sınıftaki Amerikan ailelerine daha iyi bir gelecek vermeye yönelik" dedi.

Bu cevap üzerine seyirciden büyük bir alkış alan Rubio ayrıca program sunucularının sorduğu zor sorulara da ustalıkla yanıt verdi.
Kazayla kendi kredi kartını seçim harcamaları için kampanya kredi kartını ise evini onarımı ve tatil nedeniyle harcaması hatırlatılan Rubio'ya ABD bütçesini yönetmeye hazır olup olmadığı soruldu. Florida Senatörü bu soruya ailesinin Küba'dan geldiğini, babasının bir barmen annesinin de hizmetçi olduğunu, yoksulluk içinde yaşadıklarını ama artık kendi mali durumunu değil Amerikalı ailelerin mali durumunu düşündüğünü ve endişe ettiğini söyleyerek cevap verdi.

Tartışmada Rubio kadar parlayan diğer bir isim ise Ted Cruz oldu. Kendisine sorulan soruyu cevaplamayarak, sunuculara ve medyaya yüklenen Cruz, "Amerikan halkı medyaya güvenmiyor. Burada bir kafes dövüşü yapılmıyor. Sorduğunuz sorularla bizi birbirimize düşürmek ister gibisiniz ama Amerikan halkının esas ilgilendiği bu değil. Yani sorulara bakar mısınız, 'Bay Trump siz çizgi roman kötüsü müsünüz? Bay Carson siz matematik biliyor musunuz? Bay Kasich yanınızdaki iki adaya sataşır mısınız?" diyerek salondan büyük bir alkış aldı.

Cruz ayrıca tek başına çocuk büyütmek zorunda kalan annelerin neler çektiğini bildiğini, kendi ailesinde de dul anneler olduğunu belirtti. Cruz Başkan Barack Obama döneminde en fazla zarar görenlerin bekar anneler olduğunu belirtip bunu düzeltmek için çalışacağı sözünü verdi.

Medya yüklenen bir diğer aday ise New Jersey Valisi Chris Christie oldu. Jeb Bush'a sorulan fantazi futbol ile ilgili bir soruya müdahale eden Chritie, "19 trilyon borcumuz var. Gelecekle ilgili sıkıntılarımız var. IŞİD ve El Kaide sorunlarımız var ve siz fantazi futbolun düzenlenmesi gereken yanlarını mı soruyorsunuz?" dedi.

Anketlerin önde giden ikilisi Trump ve Carson ise bu tartışmada pek varlık gösteremedi. Trump önceki TV tartışmalarında görülen enerjisini biraz kaybetmiş gibiydi ve Atlantic City'de iflas ettiğini bildirdiği oteliyle ilgili sorularda kendisini savunmak zorunda kaldı. Carson ise yönetim kurulunda ya da reklamlarında yer aldığı şirketlerle alakalı sorulara cevap vermeye çalıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Cumhuriyetçi adaylar birbirleri ve medya ile kapıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER