Darbeden eski başkan Bolsonaro’nun evine baskın yapıldı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Temmuz 19 2025
Brezilya Federal Polisi, darbe girişimi suçlamasıyla yargılanan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun evine baskın düzenledi. Aynı gün Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, Bolsonaro hakkında elektronik kelepçe takılması, gece saatlerinde evden çıkmama ve sosyal medyayı kullanmama gibi yeni kısıtlamalar getirdi.
Bolsonaro’nun ABD’ye taşınan oğlu milletvekili Eduardo Bolsonaro, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu sabah babamın evine baskın yapıldı” dedi. Yargıç Moraes’i hedef alan Bolsonaro, “Mahkemeyi kişisel silahına dönüştürmüş bir siyasi gangster” ifadelerini kullandı.

Yargıç Moraes, hem Bolsonaro hem de oğlunun Brezilya’ya karşı “düşmanca eylemler içinde olduğunu” belirterek alınan tedbirlerin gerekli olduğunu savundu. Yeni önlemlerle birlikte Bolsonaro’nun büyükelçiliklere yaklaşması da yasaklandı. Eski lider, hafta içi 19.00-06.00 saatleri arasında, hafta sonu ve resmi tatillerde ise tüm gün boyunca ev hapsinde olacak.

Polis baskını sırasında Bolsonaro’nun evinde nakit para ele geçirildi. Eski başkan, baskının ardından götürüldüğü adalet sekreteryası binasından çıkarken yaptığı açıklamada, “Brezilya’dan ayrılmayı ya da büyükelçiliğe gitmeyi hiç düşünmedim” dedi. Uygulamaları “boğucu” ve “aşağılayıcı” olarak tanımladı.

Soruşturma, ABD ile Brezilya arasında da diplomatik gerilime yol açtı. ABD Başkanı Donald Trump, Brezilyalı müttefiki için konuşarak, Moraes’in “cadı avı” yürüttüğünü söyledi ve Brezilya ürünlerine yüzde 50 gümrük vergisi getirdiğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ise Moraes’in ABD vizesini iptal ettiklerini açıkladı.

Bolsonaro’nun seçim yenilgisi Brezilya’yı karıştırmıştı

Bolsonaro’nun darbe planı iddiaları, Trump’ın 6 Ocak 2021’deki Kongre baskını nedeniyle yargılanmasıyla benzerlik taşıyor. Her iki lider de “siyasi zulüm” gördüklerini savunuyor.

Brezilya’da 30 Ekim 2022’de yapılan ikinci tur seçimlerde solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva, aşırı sağcı Jair Bolsonaro’yu mağlup ederek devlet başkanı seçilmişti. Lula, 1 Ocak 2023’te yemin ederek görevine başlamıştı. Ancak seçim sonuçlarını kabul etmeyen Bolsonaro d

Bu haberler de ilginizi çekebilir