Davutoğlu, Bakü'de iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biraz önce notlarıma '3B' diyerek yazdım, sonra '4B' diye İngilizcesi için aktardım. Bu bizim, ekonomik faaliyet alanımızı ve kapsamını da gösteren bir husus." dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Four Seasons Hotel'de düzenlenen toplantıda iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelen Davutoğlu, Azerbaycan ile kurulan yakın diyaloğun önemine vurgu yaptı.

Davutoğlu, "Biraz önce notlarıma '3B' diyerek yazdım, sonra '4B' diye İngilizcesi için aktardım. Bu bizim, ekonomik faaliyet alanımızı ve kapsamını da gösteren bir husus. Bakü, Boğaziçi ve Brüksel ya da bunu biraz geriye doğru gerersiniz. Pekin'i İngilizce okursanız, Boğaziçi ile Bakü arasında kurulan köprü, inşallah Bakü-Tiflis-Kars ve Marmaray'a kadar uzanan köprü Pekin'den Brüksel'e kadar, Asya ile Avrupa kıtasını birleştirecek olan büyük projelerin de ana omurgasını atardamarını oluşturuyor. Türkiye'nin en büyük zenginliği insanı ve coğrafyasıdır, tarihi ve coğrafyasıdır. Azerbaycan ile ilişkilerimizin de bir tarihi ve kardeşlik boyutu var bir de bu coğrafyada yaşamaktan kaynaklanan ve bu coğrafyanın iki istikrarlı ülkesi olmaktan kaynaklanan stratejik, ekonomik boyutu var. Hiçbir ilişki, boşlukta gelişmez ve hiçbir ilişki sadece söylem düzeyinde kaldığı zaman nihai hedefe ulaşmaz. Biz hem çok köklü tarihi ilişkilerimizi tahkim ettik ve etmeye devam edeceğiz hem de bu tarihi ilişkiyi somut ekonomik projelerle stratejik çerçeve kazandıracağız" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, şunları kaydetti; "Şimdi Bakü'de sizler nezdinde Azerbaycan'a ve dünyaya da ilan ederek söylüyorum. Biz bir Asya milletiyiz ve biz olmadan Kafkasya'nın ve Asya'nın tarihi de yazılamaz. Türkiye'ye, dikotomik şekilde bakanlar, Türkiye'yi sadece Asya yönüyle görenler var ya da yine aynı dikotomik tarzda Avrupa yönüyle görenler var. Halbuki biz Asya'nın da Avrupa'nın da kimliğini özümsemiş ve bu köprü olma rolünü, merkez olma rolüne dönüştürme kudretini göstermiş bir ülkeyiz. 12 yıllık iktidarımızın ana perspektifi de hiç bir kimlik krizi yaşamadan Brüksel'de Avrupalı, Bakü'de Kafkasyalı, Semerkant'ta Asyalı, Adisababa'da Afrikalı olarak konuşabilme gücünü gösterebilme, bunu yapabilecek imkana sahibiz."
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu, Bakü'de iş dünyasının temsilcileriyle bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER