Davutoğlu: Türkiye uçak krizini Rusya ile detaylarına kadar görüşmeye hazır


Resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve başkanlığındaki heyet, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Görüşmeden sonra Aliyev ve Davutoğlu ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında söz alan Davutoğlu, Türkiye uçak krizini Rusya ile detaylarına kadar görüşmeye hazır olduğunun altını çizdi.

Sözlerine "Ankara'da kim hükümete gelirse bundan böyle kıyamete kadar ilk olarak Bakü'yü ziyaret edeceğini" ifade ederek başlan Davutoğlu, çok güzel görüşmeler yaptığını dile getirdi. İki ülkenin işbirliğini öven Başbakan Ahmet Davutoğlu, her zaman Azerbaycan'ın yanında yer alacaklarını aktardı. Davutoğlu, TANAP ve benzeri projelerin Türkiye ile Azerbaycan'ın öncülüğünde hayata geçirildiğini hatırlattı. Davutoğlu, TANAP'ın 2018 yılından önce hayata geçirilmesi için gereken her şeyin yapılacağını ifade etti. İki ülkenin öncülük ettiği Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin de önemini dile getiren Davutoğlu, bu projeyi de önemsediklerinin altını çizdi. Davutoğlu, Avrupalı liderlerine Avrupa için en güvenilir doğal gaz kaynağının Hazar bölgesi olduğunu aktardığını ifade etti. Davutoğlu, en büyük hedeflerinin iki ülke ticaretini en kısa zamanda 15 milyar dolara çıkartmak olduğunu dile getirdi.

Azerbaycan'ın savunma sanayisi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Başbakan Davutoğlu, Kafkasyad'da barışın sağlanması için Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarının tamamın kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

PUTİN'İN BUGÜNKÜ AÇIKLAMALARINA TEPKİ

Davutoğlu düşürülen Rusya uçağıyla ilgili Aliyev'e bilgi verdiğini beyan etti. Rusya'yı hedef almadıklarını aktaran Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye krizinden en fazla etkilenen ülke olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin Rusya ile her konuyu en detaylı şekilde ele almaya hazır olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin sınırları dışında her şeyi müzakere edebileceklerini ifade etti. Davutoğlu, Rusya'nın ekonomik ambargosunun gereksiz olduğunu, Devlet Başkanı Vladmir Putin'in bugünkü konuşmasındaki sert üslubuna ise tepki gösterdi. Davutoğlu, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerinin iyi olmasının bölgeye de olumlu etki edeceğini beyan etti. Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın öne sürdüğü iddiaları ise kabul etmediklerini sözlerine ekledi.

AZERBAYCAN GAZININ ALICISI TÜRKİYE OLACAK

Basın toplantısında konuşan ilham Aliyev ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Azerbaycan'a yaptığını hatırlatarak bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İlham Aliyev, Antalya'da düzenlenen G-20 zirvesine Türkiye'nin bir ülkeyi misafir olarak davet etme hakkı bulunduğunu, Ankara'nın bu tercihini Azerbaycan'dan yana kullandığını hatırlatarak, bu jestin kendilerini onurlandırdığının altını çizdi. Bölgede barıştan yana politikalardan taraf olduklarını dile getiren Aliyev, hiçbir ülkenin diğerlerinin içişlerine karışmasını istemediklerini dile getirdi. Türkiye- Azerbaycan, dostluğunun ebediyete kadara devam edeceğini sözlerine ekleyen Aliyev, Ermenistan'ın kendi ülkesinin topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini tekrarladı. Aliyev, TANAP projesinin önemini vurgulayarak proje üzerinden doğal gaz alacak ülkenin başında Türkiye'nin geldiğinin anlaşıldığını belirtti. Aliyev, Azerbaycan ve Türkiye'nin tüm meselelerde aynı yerde durduğunu söyledi.

İki ülkenin her zaman birbirine destek verdiğine vurgu yapan Aliyev, bundan sonra da karşılıklı ilişkilerin artarak devam edeceğine inandığını belirtti.

Azerbaycan temaslarında Davutoğlu'na; Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da eşlik ediyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Türkiye uçak krizini Rusya ile detaylarına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER