Mahkemeden "Dershane" kararı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Antalya'da faaliyet gösteren bir dershanenin iş yeri açma ve çalışma ruhsatını iptal eden kararı mahkemeden döndü

Mahkemeden

Ankara 11. İdare Mahkemesi, Özel İrfan Eğitim Hizmetleri Şirketi'ne ait Körfez Dershanesi Çarşı Şubesi hakkında MEB tarafından verilen iş yeri açma ve çalışma ruhsatının iptaline ilişkin kararın yürürlüğünü durdurdu. Mahkeme kararında, işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğabileceği belirtilerek, MEB'in savunmasının alınması ve ara karara cevap verilmesi istendi.

Özel İrfan Eğitim Hizmetleri Şirketi avukatı Adnan Taşkın, müvekkili şirketin Dershanelerinin Antalya Valiliği tarafından kapatılması işleminin iptali ile ilgili Antalya idare mahkemelerinde açmış oldukları iptal davalarında verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından bir yürütmeyi durdurma kararının da Ankara idare mahkemesi tarafından verildiğini açıkladı.

Avukat Adnan Taşkın, müvekkili şirkete ait Körfez Dershanesi Çarşı Şubesi'nin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının Milli Eğitim Bakanlığı'nca iptal edilmesi üzerine, Ankara 11. İdare Mahkemesi'nde açtıkları davada da yürütmeyi durdurma kararı verildiğini aktardı. Taşkın, dershanelerin fiilen kapatılmasında olduğu gibi ruhsatlarının hukuken geçersiz olduğu iddiasında da mahkemelerin, hukuka aykırılık tespit ettiklerini, bu sebeple dershanecilik eğitiminin devam etmesinin engellenemeyeceğini ifade etti. Taşkın şöyle konuştu: "Ülkeyi yöneten siyasi irade, dershanelerin kaldırılmasına yönelik kanun değişikliği Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesine rağmen aynı sonuca idari düzenlemelerle ulaşmaya çalıştı. Buna yönelik yönetmelik değişikliği yapıldı, genelgeler düzenlendi. Hatta bu genelgelerin iptaline dair görülen bir davada Danıştay; Anayasa Mahkemesi'nce verilen iptal kararından sonra yasada değişiklik sonucu doğuracak bu tür düzenlemeler ile idarenin açıkça 'yetki gaspı' yaptığını tespit etti. Bu yerinde tespit nihayet yerel mahkemelerce de kabul görmeye başlamıştır."

Bu aşamadan sonra açılan davaların esas yönü ile de kabul edilerek hukuka aykırı düzenlemelerin iptal edilmesini beklediklerini belirten Taşkın, "Yine Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararında yapmış olduğu tespitte olduğu gibi 'eğitim sistemimizin yetersizliği sebebi ile bir ihtiyaca binaen doğan' bu eğitim kurumlarının faaliyetlerine devam ederek eğitim sistemimize olan katkılarını devam ettirmesine imkan sağlanmasını bekliyoruz." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Mahkemeden "Dershane" kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER