Dershane sahibini bakın neyle suçladılar

Amasya merkezli cadı avı operasyonunda 4 kişi tutuklandı. Bir dershane sahibine, dershanelerin kapatılma kararı ile ilgili tweeti suç gibi soruldu.

Dershane sahibini bakın neyle suçladılar

Amasya'daki nefret operasyonunda gözaltına alınan 26 kişiden 4'ü tutuklanırken 4 kişinin sorgusu ise hala devam ediyor. Aralarında iş adamı, öğretmen ve devlet memurlarının olduğu gözaltındaki isimlere sosyal medyada paylaşımları suç delili gibi soruldu. Bir dershane sahibine dershanelerin Kasım 2013'teki kapatılması döneminde Twitter'da yazdığı “Hükümetimiz bu düzenlemeyi geri çekse güzel olur” şeklindeki mesajı bile suç unsuru gibi gösterildi. 


ANAYASA İHLAL EDİLDİ


Oysa Anayasa Mahkemesi, Temmuz 2015'te söz konusu düzenlemeyi Anayasa'daki teşebbüs hürriyetine aykırı bularak iptal etmişti. Hukukçular bir dershane sahibinin kendi meslek koluyla ilgili bir sosyal paylaşım sitesinden bu kadar mütevazi şekilde paylaşımda bulunmasının suç unsuru olarak kabul edilemeyeceğine dikkat çekti. 

Gözaltındaki isimlere Twitter'da yaptıkları retweetleri de suç unsuru gibi gösterilerek sorular yöneltildi. Gözaltındakilere Anayasa'nın 25. maddesine aykırı bir şekilde düşünce ve ifadelerini açıklamaya zorlayan sorular yöneltildiği kaydedildi. Anayasa'nın 25. maddesi ise bu konuda şu hükme yer veriliyor: “Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz.” Gözaltına alınanların yakınları ise “Bir örgüte terör örgütüdür veya değildir şeklinde görüş açıklamanın nasıl bir hukuki geçerliliği olabilir ki bu tür sorular yöneltiliyor” şeklinde tepkilerini dile getirdi.


TANIK İFADESİ YOK


Gözaltına alınanlara, daha önce ifadelerine başvurulan bazı şahısların iddiaları da soruldu. Gözaltındakilerin yakınları, “Ortada hakim ve savcı tarafından alınmış tanık beyanlarını olmadığını öğrendik” ifadelerini kullandı. 

Bartın merkezli 5 ilde operasyon

Bartın'da, yürütülen nefret soruşturması kapsamında bir iş adamları derneği ile bazı ev ve iş yerlerine baskın düzenlendi. 5 ilde yapılan Bartın merkezli operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. Yapılan aramalarda belge, döküman, bilgisayar, dijital verilere el konuldu.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE
<< Önceki Haber Dershane sahibini bakın neyle suçladılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER