Devlet, dağda bayırda hayvanını otlatan köylüden ‘ot vergisi’ alacak

Köylüler için meralarda hayvan otlatmak artık ücretli olacak . İlk uygulama Kırklareli'nde hayata geçti

SHABER3.COM

 Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını duyurması büyük tepki çekti. Valilik, çiftçilerden büyükbaş hayvanlar için 10 lira, küçükbaş hayvanlar için ise 2.25 TL otlatma hakkı talep edeceğini duyurdu.

HAYVAN BAŞINA 10 TL ALINACAK
Valilik tarafından dağıtımı yapılan yazıda, mera, kışlak ve yaylaklarda hayvanlarını otlatan üreticiler hakkında alınan kararın duyurusu şu şekilde bildirildi: “… Bakanlığımız Mera, Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimi Uygulama Esasları Genelgesi doğrultusunda İl Mera Komisyonunun 27.02.2020 tarihli toplantı kararı ve valilik oluru ile ilimizde mera alanlarının 2020 otlatma döneminin 1 Mayıs 2020-30 Ekim 2020 tarihleri arasındaki süre, dinlendirme döneminin 1 Kasım 2020, 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki süre olarak, 2020 yılında otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10.00 TL, küçükbaş hayvan başına 2.25 TL, otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlardan alınacak ceza bedelinin her fazla hayvan için üç katı olarak belirlenmiştir.

GEREKÇE, MERALARIN TAHRİBATININ ÖNLENMESİ
Meralarımızdaki baskının ortadan kaldırılarak tahribatın önlenmesi amacıyla belirtilen kurallara uygun şekilde kullanılmasının, otlatma kurallarına riayet edilmesinin, otlatma bedelleri konusunda Mera Kanunu’nun 26. Maddesi hükümlerine göre hareket edilmesinin, kurallara riayet etmeyenler hakkında Mera Kanunu’nun 27. Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağının belediye başkanları, köy muhtarlıkları ve çiftçilerimize duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”
<< Önceki Haber Devlet, dağda bayırda hayvanını otlatan köylüden ‘ot... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER