Güngör, Dink'i makamına çağırarak MİT mensuplarıyla üstü kapalı tehdit etmekle suçlanıyordu. Görüşme talimatını dönemin Valisi Muammer Güler'in verdiğini söyleyen Güngör, MİT'çileri ise Dink'e ‘akrabalarım' diye tanıttığını kaydetti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastıyla ilgili davanın seyrini değiştiren dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in ifadesinin ardından, önemli bir bilgi daha ortaya çıktı. Cinayet öncesinde Dink'i makamına çağırarak Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları ile birlikte üstü kapalı olarak tehdit etmekle suçlanan dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Güngör, görüşme talimatını dönemin Valisi Muammer Güler'in verdiğini kaydetti. Görüşme hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle hiçbir bilgi paylaşmadığını aktardı. Güngör, Dink'e koruma verilmesinin ise İl Koruma Kurulu Başkanlığı'nın görevi dahilinde olduğuna dikkat çekerken Güler'i işaret etti. Kurul başkanı, dönemin İstanbul Valisi (17 Aralık'ta istifa eden eski İçişleri Bakanı) Muammer Güler'di. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, şüpheli olarak, aralarında eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görevli Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir, Komiser Özkan Mumcu ve polis memuru Muhittin Zenit'in ifadesini almıştı. 5 emniyet mensubu savunmalarının ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Ergün Güngör, Savcı Kökçü'ye verdiği 6 sayfalık ifadesinde İstanbul MİT Bölge Başkanlığı'nın Dink ile görüşme talebinin Vali Güler'den aldığı talep doğrultusunda gerçekleştiğine vurgu yaptı. Görüşmeye MİT adına İstanbul Bölge Yardımcısı Ö.Y. ile H.S.'nin katıldığını kaydeden Güngör, şunları söyledi: “Görüşmede Dink ile Sabiha Gökçen hakkında yazdığı yazıların toplumda hassasiyet oluşturduğunu konuştuk. Bu görüşmede hiçbir ihtar, tehdit iması bile söz konusu değildir. Bu görüşmeden İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin haberi yoktu. Güler'in talimat vermesinden dolayı görüşmeyi ben organize ettim. Görüşmeden sonra da emniyet yetkililerine hiçbir bilgi vermedim. Ancak Güler'e görüşme içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgi aktardım. Dink'in Sabiha Gökçen ile ilgili hazırladığı dosyalar da MİT yetkilileri tarafından alınarak götürüldü.”
“MİT'ÇİLERİ AKRABAM DİYE TANITTIM”
Güngör, ayrıca söz konusu görüşmede Dink'in hayatının tehlikede olduğu yönünde de bir değerlendirmede bulunulmadığını dile getirdi. MİT Bölge Başkanı Ö.Y. ile H.S.'yi Dink'e ‘akrabam' şeklinde tanıttığını itiraf eden Güngör, şunları aktardı: “Çünkü MİT mensupları kimliklerinin deşifre edilmemesi için bizden özel bir ricada bulundular. Biz de talebi uygun gördük. Ben sadece küçük bir giriş yaptım. Ardından sözü Ö.Y.'ye bıraktım. Kendisi de Dink'e bazı değerlendirmelerde bulundu.”
DİNK'E KORUMA VERİLMESİ HİÇ GÜNDEME GELMEDİ
Ergün Güngör, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve İstanbul Emniyeti'ne gönderilen 17 Şubat 2006 tarihli “Hrant Dink'e yönelik ses getirici eylem” bilgisinden haberdar olmadığını da iddia etti. Güngör'e, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Aydın Türkeli imzalı olarak bazı birimlere gönderilen 2 Mart 2004 tarihli Hrant Dink'in ev, işyeri çevresinde güvenlik önlemi alınması yönündeki talimat yazısı da soruldu. Güngör, bu talimat yazısını hatırlamadığını iddia etti. Kendisinin bulunduğu ortamda Dink'e bir koruma tahsis edilmesine ilişkin bir görüşmenin olmadığını sözlerine ekledi.ZAMAN