DİSİAD, Ankara ve İstanbul'a 'barış' çağrısı yaptı

DİSİAD, Ankara ve İstanbul'a 'barış' çağrısı yaptı

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ve beraberindeki heyet, Ankara'da ve İstanbul'da 'barış' temaslarında bulundu.

İzlenimlerini Diyarbakır'da kamuoyu ile paylaşan Baysal, çözüm sürecinin devam etmesi için önce 'çatışmaların' durması gerektiğini söyledi. Bölgede yaşanan çatışmaların kendilerini derinden etkilediğini dile getiren Baysal, "Ziyaret ettiğimiz kurumlar ve siyasi partiler, temaslarımızı oldukça pozitif olarak değerlendirdi. Çatışmalı sürecin bir an önce bitmesi gerektiğinin ve sürecin uzaması halinde daha vahim sonuçlara neden olacağının altını çizdiler." dedi. Baysal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan randevu talep ettiklerini belirtti.

Diyarbakır'daki iş adamları, bölgede çatışmaların son bulması ve barış masasına dönülmesi için Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulundu. Sanayiciler, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere, ABD, Rusya Büyükelçileri, Avrupa Birliği Delegasyonu ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile görüştü. Görüşmelerin ardından Diyarbakır'a dönen sanayiciler, basın toplantısı düzenleyerek izlenimlerini paylaştı. Baysal, "Heyet olarak izlenimimiz, bütün kurumların, yaşanan bu çatışmalı ortamdan kaygı ve üzüntü duyduklarıydı. Bir an önce çözüm süreci için görüşmelerin başlaması, PKK'nın ateşkes ilan etmesi ve devletin de gerekli adımları atması yönünde yüksek bir algıya sahip oldukları şeklindeydi." ifadelerini kullandı.

Büyükelçilerle yaptıkları görüşmelerde ekonomi üzerinde durduklarını anlatan Baysal, Ortadoğu'ya ihracat yapan firmaların ihracatlarının durma noktasına geldiğini ve istikrarsızlığın devamı halinde bölgenin ekonomik olarak durma noktasına geleceğini söylediklerini kaydetti. CHP ve HDP'yi de ziyaret ettiklerini vurgulayan Baysal, şöyle konuştu: "Sayın Selahattin Demirtaş'a PKK'ye eylemsizlik konusunda daha yüksek sesle çağrılar yapmasını gerektiğini, aksi takdirde 1 Kasım seçimlerinin demokratik bir ortamda gerçekleşmeyeceği ve bu durumun, ülkeyi büyük bir kaosa götüreceğini ifade ettik. Çağrımızı olumlu bulduklarını ve bu yönde kendilerinin de büyük bir çaba içerisinde olduklarını söyledi. Sayın Kemal Kılıçdaoğlu ile görüşmemizde seçim beyannamelerinde özellikle de gençler için olan 4 madde konusunun demokrasi için çok önemli olduğunu ve bunun için CHP'nin daha duyarlı davranmalarını ve seçim güvenliği konusunda mutlaka inisiyatif almaları hususundaki görüşlerimizi paylaştık. Sayın Kılıçdaroğlu, 4 Madde konusunda mecliste daha yoğun mesai harcayacaklarını ve seçim güvenliği konusunda mutlaka müdahil olacaklarını belirtti."

İstanbul'da TÜSİAD Yönetimi ile görüştüklerini dile getiren Baysal, "Görüşmemizde Ekonomi örgütlenmeleri olarak, çözüm sürecinin ekonomi ayaklarını oluşturan kurumlar olarak, referansı demokrasi almamız gerektiği ve üzerimize bu anlamda ne düşüyorsa birlikte yapmamız konusunda karşılıklı olarak görüşlerimizi dile getirdik." dedi.

Baysal, 'terör örgütü PKK'nın seçime kadar ateşkes ilan etmesine' yönelik bazı açıklamaların olduğu yönündeki bir soruya "Tabi ki Diyarbakır sivil toplum örgütleri defalarca örgüte bu anlamda çağrılar yaptı. Bunun gerçekleşmesi bizler adına sevindiricidir. Örgütün özellikle seçim süreci içerisinde bir eylemsizliğin içerisine gitmesi Türkiye'de oluşabilecek siyasi ortamın doğru bir zemin içerisinde gitmesine olanak yaratacaktır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber DİSİAD, Ankara ve İstanbul'a 'barış' çağrısı yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER