DİSK: Asgari ücret en az 1.900 TL olmalı


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yönetiminden yapılan açıklamada ekonomik refahın paylaştırılması açısından en önemli araçlardan biri durumunda olan asgari ücretin, ciddi bir baskı altında olduğuna işaret edilerek, "Asgari ücretli kişi başına milli gelirden payını alamadı. 36 senede ekonomi 3,9 kat, kişi başına milli gelir 2,4 kat büyürken asgari ücret neredeyse yerinde saydı. Asgari ücretli kişi başına milli gelirdeki artışından kendine düşen payı alsaydı ücreti net 1.690 TL olacaktı." denildi. Ayrıca asgari ücretlinin iki kişi çalışmasına rağmen çocuklarını yoksulluğa mahkum etmemesi için kimi sosyal desteklerle birlikte en az 1.900 TL almasının şart olduğu vurgulandı.

DİSK-AR Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme Raporu açıklandı. Raporla ilgili yapılan yazılı açıklamada asgari ücret kişi başına milli gelir oranında bir artış kaydetseydi bugün asgari ücretin brüt 2.142 TL, net 1.690 TL olacağına dikkat çekildi. Ardından diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında en uzun çalışma sürelerine ve en az ücretli izin hakkına sahip işçilerin Türkiye'de olduğu iddia edildi. Bunun yanında açlık ve yoksulluk sınırının altında bulunan asgari ücretin, insanca yaşanacak bir ücret düzeyine getirilemediği savunuldu.

"TÜM ZENGİNLİKLERİN KAYNAĞI EMEKTİR"

Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 2015 yılı itibarıyla aylık 2 bin 129 TL'nin üzerinde olduğu kaydedilen DİSK açıklamasında, 4 kişilik hane için işçilerin payına düşenin sadece birini talep etme en tabi hakkı olduğu; hane başına milli gelirden düşen payın da aylık en az 8 bin 516 TL olduğu belirtildi.

"Ekonomik değerleri yaratan, tüm zenginliklerin kaynağı emektir. " vurgusu ile devam eden açıklamada emeğe yarattığı zenginliklerden pay verilmediği, asgari ücretteki artışın 1977 yılından bu yana kişi başına milli gelir oranında artsaydı bugün yaklaşık net 1.700 TL olacağına dikkat çekildi.

DİSK-AR Beslenme Kalıbı üzerinden yaptığımız hesaplamalara göre 4 kişilik bir hane için açlık sınırı Kasım 2015 için bin 405, yoksulluk sınırı 4 bin 443 TL. Asgari ücret için belirlenmesi gereken gerçek tutar aslında yoksulluk sınırının üzerinde olduğu belirtilen hesaplamalarda, asgari ücretlinin iki kişi çalışmasına rağmen çocuklarını yoksulluğa mahkum etmemesi için kimi sosyal desteklerle birlikte en az 1900 TL almasının şart olduğu belirtildi.

DİSK açıklaması, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu yıllardır bir ortaoyununa dönmüştür. Asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır. Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır." cümlesiyle sona erdi.
CİHAN
<< Önceki Haber DİSK: Asgari ücret en az 1.900 TL olmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER