Doğalgaz güvenliği için binalarda topraklama denetimi yapılacak


Ankara'da 2 milyonu aşkın aboneye hizmet veren Başkent Doğalgaz A.Ş ile TMMOB Elektrik Mühendisler Odası Ankara Şubesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokolle doğalgaz abonelerinin can ve mal güvenliğini tehdit eden doğalgaz iç tesisat borularında oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İmzalanan protokol kapsamında Başkent Doğalgaz Acil 187 ve Doğalgaz Periyodik Kontrol ekipleri ile Başkent Doğalgaz adına periyodik kontrol yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şubesi teknik ekipleri tarafından yapılan kontroller sonucunda doğalgaz iç tesisatında sorun olan binalar tespit edilecek. Bu tespit sonrasında iç tesisatın elektriksel topraklaması Elektrik Mühendisleri Odası'na kayıtlı 'Elektrik Tesislerinde Topraklama Yetkilendirme Belgesi" sahibi olan Serbest Müşavir Mühendis (SMM) firmaları tarafından yapılacak.

Başkentgaz Ticari Direktörü Ahmet Yetik, Başkentgaz olarak meslek odalarıyla yapılan işbirliklerinden memnun olduklarını ifade ederek, "Ankaralıların güvenli doğal gaz kullanımı bizim için önemli. Bu nedenle güvenlik denetimlerimizi de artırıyoruz. Ankara'da doğalgaz kullanan binalara, büyük tüketimli endüstriyel tesislere, mal ve hizmet üretim amaçlı yerlere ait tüm kolon tesisatı ve bacalar mevzuat gereği topraklanmalıdır. Kontroller sonucu tespit edilen topraklama olmayan binaların Yetkili SMM firmaları tarafından topraklaması yapılacaktır" diye konuştu.

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kaymakçıoğlu da protokole ilişkin şöyle konuştu: "Topraklama olmayan tesisatlar can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir. Çelik borulardan geçen gaz ve bacalardan geçen atık gaz tesisatın iç yüzeyine sürtünerek akar. Çelik boru ve bacalarda bu sürtünmeden kaynaklı elektriklenme oluşur. Topraklama tesisatı ile korunmamış doğal gaz çelik boruları ve bacaları zaman içerisinde paslanarak çürür. Bu çürüme sonrasında doğal gaz ya da atık gaz sızıntısı başlar. Sızıntı sonucu yangın, patlama ve zehirlenme vakaları yaşanır. Statik elektriğin diğer metallere sıçraması sonucu ortaya çıkan kıvılcımlar, ortama sızan doğal gazın alev alması neticesinde yangın ve patlamalar oluşmasına yol açar. Topraklama yetkisine sahip SMM firmaları tarafından yapılacak doğal gaz iç tesisatının topraklanması ile statik elektrik toprağa aktarılması sağlanarak olası tehlikeler önlenecektir".

CİHAN
<< Önceki Haber Doğalgaz güvenliği için binalarda topraklama denetimi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER