'Doğuda huzur olmazsa batıda da olmaz'


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclisi'nin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu kökenlilerle bölgeyi iyi bilen ve ticaret yapan üyelerinin biraraya geldiği toplantıda, barış ve kardeşlik mesajları verildi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi tüm üyelerimiz teröre karşı olduğunu, İzmir'de yüzlerce yıldır devam eden kardeşliğimizin devam edeceğini ve kimsenin bizi birbirimize düşman edemeyeceğini, ayrıştıramayacağını bir kez daha ortaya koydu. Türkiye'nin batısı ile doğusunun kaderi ortak. Doğuda huzur olmazsa batıda da olmaz. Doğuda ekonomi ve işler bitik durumda. Kaderimiz ortak, geleceğimiz ortak. Geleceğimizi birlikte inşa etmenin yolu da kardeşlik ve barıştan geçiyor." dedi.

Yaklaşık 3,5 saat süren toplantı boyunca meclis üyeleri, son terör olaylarını değerlendirdi. "Teröre ve ülkenin bölünmesine kesinlikle hayır" görüşünde birleşerek, terör olaylarının bir an önce son bulması için gerekenlerin yapılmasını, ayrıştıran değil, birleştiren bir barış dili kullanılmasını istediler. Toplantı hakkında açıklama yapan Demirtaş, Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini belirterek şunları kaydetti: "Bu durumdan kimse memnun değil. Biz oda olarak neler yapabiliriz diye konuşmak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu bilen, o bölgelerde bağlantısı, akrabası olan, mal alıp mal satan üyelerimizle biraraya geldik. Bu toplantıda bir kez daha gördük ki kökeni ister Türk, ister Kürt olsun tüm üyelerimiz, kendisini Türkiyeli olarak tanımlıyor ve teröre karşı tek vücut olarak duruyor." Terör olayları sebebiyle en başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki halkın mağdur olduğunu ifade eden Demirtaş, "Halk, eğitim ve sağlık gibi hizmetlere ulaşmakta zorlanıyor, engelleniyor. Ticaret büyük ölçüde durmuş durumda. Oradaki tüccar mal getiremiyor, satsa parasını alamıyor. Güneydoğu'da yollar mayınlı. Ölen askerimizin, polisimizin günahı ne? Bu şehit haberlerinin acısına yüreğimiz dayanmıyor." dedi.

'ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ'

Buna sadece doğunun meselesi olarak bakılamayacağının altını çizen İZTO Başkanı Demirtaş, "Sorun, hepimizin sorunu. Doğuda huzur olmazsa batıda da olmaz. Doğuda ekonomi durursa batıda da durur, hepimiz bundan olumsuz etkileniriz." diye konuştu. Diğer yandan terör olayları ile birlikte etnik ayrımcılığı körüklemek isteyenler, hattâ bir Türk-Kürt çatışması çıkarmak isteyenler dahi olduğunu belirterek, bunlara karşı bütün İZTO üyeleri olarak karşı duracaklarını söyledi.

Ekrem Demirtaş, toplantının sonuçları hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Olay, Kürt-Türk meselesi değil. Biz yıllardır İZTO çatısı altındayız. Burada hiçbir zaman birbirimizin kökenine bakmadık, birbirimizle ticaret yapmaya, dostluk kurmaya devam ettik. Pek çok üyemizin nereli olduğunu bile bu toplantıya hazırlık yaparken öğrendik. Tüm üyelerimiz terörün bir an önce son bulmasını isterken herkesin kışkırtıcı söylemleri bir yana bırakmasını, kardeşliği güçlendirmesini, barış ve huzuru getirecek bir dilin kullanılmasını istiyor. Üyelerimiz, terör örgütünün Kürtlere büyük zarar verdiğini ifade ederken Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü ve sınırlarının asla değiştirilemeyeceği konusunda son derece kararlılar ve bunu açıkça ortaya koyuyorlar. Biz binlerce yıldır İzmir'de her dilden, dinden ve ırktan insanlar olarak birlikte yaşıyoruz ve bundan sonra da birlikte yaşamaya devam edeceğiz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Doğuda huzur olmazsa batıda da olmaz' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER