Dokunulmazlıklar kalkıyor mu?

AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı, Başbakan Davutoğlu’nun, “Tüm dokunulmazlıkları kaldıralım.” teklifini 3 partiye yazılı olarak iletti. CHP ve HDP, kürsü dokunulmazlığı dışındaki dokunulmazlıkların kaldırılmasını istedi. MHP ise terör suçlarıyla ilgili dosyalara dokunulmasını talep etti.

Dokunulmazlıklar kalkıyor mu?

Erdoğan’ın ‘terör örgütü propagandası’ ile suçlanan HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiği yönündeki açıklamaları, önceki gün Başbakan Davutoğlu’nun “Tüm dokunulmazlıkları kaldıralım.” teklifiyle yeni bir boyut kazandı. 

Konu Meclis’in öncelikli gündem maddesi haline gelirken, AK Parti grubu bu yöndeki öneriyi yazılı olarak muhalefet partilerine iletti. AK Parti kurmayları, dün Meclis’te CHP, MHP ve HDP gruplarını ziyaret ederek öneriyi paylaştı.



AK PARTİ: ‘YETMEZ AMA EVET’ DİYECEKLERİ BİR TEKLİF SUNDUK

Üç parti ile de bir araya gelen AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Dokunulmazlığa ilişkin Anayasaya geçici madde ekleyerek, 83. maddedeki dokunulmazlıkların düzenlenmesine ilişkin safahatları ortadan kaldıran, doğrudan yargının harekete geçmesini sağlayan bir düzenleme teklif ettik. Bugüne kadar gelen dosyalarla birlikte 507 fezleke olduğunu görüyoruz. Muhalefetin ‘yetmez ama evet’ diyecekleri bir tekliftir. 83. maddenin bütünüyle değişmesi gerektiği teklifleri var. Öncelikle terör ile ilgili konuların gündeme getirilmesi teklifi var. Onların taleplerini de kucaklayan bir teklif olduğunu düşünüyoruz. Önemli oranda bu teklifin müzakeresi yapıldı.” ifadelerini kullandı.


CHP, DOKUNULMAZLIKLARIN TÜMDEN KALDIRILMASINI İSTİYOR

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kendilerine iletilen öneriyi, “Anayasa’ya geçici bir madde eklenmek suretiyle, 83. maddenin 2. fıkrasında düzenlenen ‘milletvekili dokunulmazlığı’nın geçici olarak kaldırılması” şeklinde ifade etti. Teklife göre, mevcut milletvekillerinin Meclis’te bulunan 507 dosyasıyla ilgili dokunulmazlık kalkacak. 15 gün içinde tüm dosyaların ilgili yargı mercilerine ulaştırılması sağlanacak. Bundan sonra gündeme gelecek fezlekelerle ilgili dokunulmazlık ise devam edecek. CHP olarak dokunulmazlığın geçici değil kalıcı şekilde kaldırılmasını istediklerini anlatan Gök, “Biz 83. maddenin kalıcı olarak değiştirilmesini istiyoruz. CHP’nin bu konudaki duruşu çok nettir. Kürsü dışındaki tüm suçlardan dolayı, milletvekilleri herkes gibi yargı önünde hesap vermelidir. Öneriyi yetkili kurullarda görüşerek kendilerine tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. Yapılacak değerlendirmelerden sonra en kısa zamanda görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız.” dedi.


KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI HARİÇ HER ŞEY KALDIRILSIN

HDP Grubu adına açıklamalarda bulunan Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ilkesel olarak kürsü dokunulmazlığı haricindeki tüm dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana olduklarını vurguladı: “İlkesel olarak daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimiz de buna göre şekillenecektir. Geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yanayız. İlkesel yaklaşımımız budur.”


MHP’NİN ÖNCELİĞİ TERÖRLE İLGİLİ DOSYALAR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise önceliklerinin ‘terör örgütü propagandası’ suçu içeren dosyalardaki dokunulmazlık hükmünün kaldırılması olduğunu söyledi. AKP ve CHP’yi bu konuda ortaya irade koyamamakla suçlayan Vural, “MHP olarak dokunulmazlığın yasama, denetleme ve kürsü dokunulmazlığı dışında sınırlandırılmasını istiyoruz. Ama şu anda terörle ilgili derhal yapılmalı. Terörle mücadele edilirken, yargıya destek olmak amacıyla, terörle ilişkili fezlekelerin kaldırılmasına yönelik bir siyasi irade gösterelim istiyoruz. Öncelikle terörle ilgili fezlekeler karma komisyonda görüşülerek Genel Kurula indirilmeli, siyasi irade bu konuda tavır oluşturmalıdır. Ondan sonra dokunulmazlıklarla ilgili geçici değil kalıcı çözüm konusunda MHP adım atmaya hazır. Bu milletin kanını emen, yolsuzluk yapan kim varsa fezlekesini getir. Birlikte kaldıralım. Hodri meydan! Eğer samimilerse öncelikle terörle bağlantılı dokunulmazlık dosyasını getirirler. Sonra tüm dokunulmazlıklarla ilgili konuyu, nasıl değişeceğini müzakere ederiz. MHP sözünün arkasında duracaktır.” diye konuştu.

YARINA BAKIŞ
<< Önceki Haber Dokunulmazlıklar kalkıyor mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER