Dolarla ilgili korkutan tahmin

Babacan’ın AKP’nin aday listesinde yer aldığının açıklanmasıyla geçen cuma gerileyen dolar, yeni haftaya 3.01’in üzerinde başladı. Uzmanlar Fed ve siyasi belirsizliğin etkilediği doların iki ay içinde 3.35 liraya kadar çıkacağını tahmin ediyor.

Dolarla ilgili korkutan tahmin

Yurtdışı gelişmeler iç piyasalara ciddi şekilde yön verse de yurtiçinde asıl belirleyici olarak 1 Kasım seçimleri ve güvenlik endişeleri ön plana çıkıyor. Analistler bu iki konuda belirsizlik azalmaz ve olumlu gelişme görülmezse piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini belirtiyor. 
 
Anket sonuçlarında seçimde  
Bugün'ün gazetesinin haberine göre, 7 Haziran’a benzer sonuçların çıkacağına işaret edilmesi ve artan terör olayları doları 3 lira seviyesinde tutmaya devam ediyor. Gün içinde 2,9830 lira ile 3,0280 lira aralığında hareket eden dolar kapanışta 2,9940 lira oldu.

Merkez'in kararı bekleniyor
Kurban Bayramı tatilinden dolayı oluşan kısa haftada bugün yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararları takip ediliyor. HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, Fed'in dünyadaki gelişmelerden rahatsızlığını dile getirmesinin piyasaları olumsuz etkilediğini, geçen hafta faizleri sabit tutma kararı ardından küresel piyasalarda sert bir satış baskısı olduğunu ve bu etkinin korunduğunu söyledi.
 
Dolar 3 lirayı sevdi 
Türkiye tarafında Fitch kararı ve Ali Babacan'ın adaylığının yurtdışı gelişmelerin temel belirleyici olması nedeniyle etkisiz kaldığını söyleyen Keresteci, “Aday listesinin açıklanmasıyla birlikte 2.97'li seviyelere gerileyen dolar/TL, sonrasında yurtdışı kaynaklı satış baskısı ile yeniden 3'lü rakamlara ulaştı” dedi.

İki ayda 3,35 lira olur 
Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut dolarda şu anda aşağı yönlü bir seyir oluşsa da, özellikle Kurban Bayramı sonrası yeniden 3.0650 lira seviyesini test edeceğini belirtti. Türk Lirası’nın değer kaybetmesinde siyasi belirsizlik, Fed ve terör olaylarının etkili olduğunu ifade eden Karabulut, “Özellik Fed ve seçimlerin etkisiyle iki ay içinde doların 3.35 lira seviyelerini göreceğini düşünüyorum” dedi.

Dolar yüzde 20 değer kazanacak
Goldman Sachs yayınladığı raporda, euronun ABD para politikasının normalleşmeye başlamasıyla birlikte dolar karşısında daha da değer kaybedeceğini savundu. Normalleşmeyle birlikte euronun 1 dolar seviyesinin altına ineceğini tahmin eden Goldman Sachs, doların politika normalleşmesinin etkisi ile yüzde 15, Avrupa'da para politikasının daha da gevşetileceği beklentilerinin de eklenmesiyle 2017 sonuna kadar yüzde 20 değer kazanacağını öngördü.
<< Önceki Haber Dolarla ilgili korkutan tahmin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER