Dosya masrafını geri alan vatandaşa, bankalar dava açıyor


Yargıtay'ın dosya masraflarının tüketiciye iadesi kararı olmasına rağmen tüketicinin bu konudaki mağduriyeti devam ediyor. Dosya masraflarını geri alan tüketicilere bankaların dava açtığını söyleyen Avukat Ahmet Çetinkaya, tüketicilerin daha büyük bir ekonomik külfetle karşı karşıya bırakıldığına dikkat çekti. Avukat Çetinkaya, bankaların 'ayrıntılı dekont' almayan müşterilerine dava açarak müşterilerini büyük bir ekonomik külfet altına sokacak mahkeme kararları aldıklarına değindi.

BANKALAR, DOSYA MASRAFINI GERİ ALANLARA BEDELİNİ FAZLASIYLA ÖDETİYOR

Avukat Çetinkaya, Yargıtay'ın dosya masraflarının tüketiciye iadesi kararı olmasına rağmen tüketicinin bu konudaki mağduriyetinin devam ettiğini dile getirdi. Bankaların, dosya masrafını geri alan tüketiciye bu bedelin fazlasını geri ödetme yolunu bulduğunu açıkladı. Bankaların, geri ödedikleri dosya masraflarını farklı yöntemlerle tekrar geri almaya çalıştıklarını ve tüketicilerin de bu duruma karşı dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

BANKALAR AKIL ALMAZ YOLLARA BAŞVURUYOR

Bankaların, tüketiciye iade ettiği dosya masrafını geri almak için akıl almaz yöntemlere başvurduğunu vurgulayan Çetinkaya, bankaların yöntemini şöyle anlattı: "Mesela, 500 liralık dosya masrafınızın iadesi için, bankadan aldığınız masraf belgesi ile birlikte Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdunuz. Hakem heyeti de dosya masrafının size iade edilmesine karar verdi. Buradan sonra bankalar akıl almaz bir yola başvurarak size ödediğinden daha fazlasını geri alıyor. Nasıl mı? Size ayrıntılı masraf belgesi vermediğinden siz de belge tutarı kadar masrafın iadesini istiyorsunuz fakat o masrafın içinde 100 lirası ipotek bedeli ve bunu da banka dışarıda yaptırdığı için karşılığında faturası mevcut. Bu faturayı da öne sürerek sizin talep etmiş olduğunuz 500 liranın iptalini, aslında alacağınızın 400 lira olduğunu savunarak size karşı dava açıyor. Ama bu sırada da Tüketici Hakem Heyetinin ödeme kararına uymayarak zaten içinden 100 lirasını kesip size 400 lira olarak yatırıyor. Siz de dava dilekçesi tarafınıza ulaştığında nasıl olsa içinden alacakları parayı almışlar diyerek cevap vermezseniz ya da kendinizi iyi savunamazsanız, davayı karşı taraf haklı olduğu için kaybedip karşı taraf vekalet ücretini ödemek ve icra masraflarına katlanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da Tüketici Mahkemelerinde 2015 yılı tarifesine göre 660 lira vekalet ücreti ve İcra takibinde de 250 artı masraflar olmak üzere toplamda 1000 lirayı buluyor. Yani 400 lira alıp 1000 lira geri ödemiş oluyorsunuz."

ÇÖZÜM, AYRINTILI DEKONT ALMAK

Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Çetinkaya, bankalardan dosya masrafını geri alan tüketicilere bazı uyarılarda bulundu. Masraflarını geri alan tüketicilere bankaların geri dava açtığını söyleyen Çetinkaya, "Bankadan 'ayrıntılı dekont' almadığınız takdirde, banka size karşı bir dava açıyor ve vekalet ücreti, icra takibi masrafı derken dosya masrafından çok daha fazlasını müşteriden geri alabiliyor. Bunun önüne geçmenin yolu, bankadan ayrıntılı dekont almaktır." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Dosya masrafını geri alan vatandaşa, bankalar dava açıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER