Dr. İmadoğlu: Mecliste kadın vekil oranı geriliyor

Dr. İmadoğlu: Mecliste kadın vekil oranı geriliyor

Osmaniye Tabip Odası (OSTO) Başkanı Dr. M. Bengü Başlamışlı İmadoğlu, 1934 Anayasası'nda yapılan bir değişiklikle kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmesinin üstünden 81 yıl geçtiğini hatırlatarak, Meclis'te vekil oranın gerilediğini söyledi.

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesi Türkiye Cumhuriyeti' de toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerden olduğunu ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirildiğini belirten İmadoğlu, "Kadınlara verilen hakkın üzerinde 81 yıl geçmesine rağmen Cumhuriyet döneminde en fazla meclisteki kadın vekil oranı yüzde 18 iken bu rakam maalesef 1 Kasım seçimlerinde yüzde 14,5'e gerilemiştir." dedi.

İmadoğlu, "Karar mekanizmalarında, politika üretim mekanizmalarında, kanun yapma ve yürütme mekanizmalarındaki erkek egemenliği, kadın haklarının sıkça ihlali olarak karşımıza çıkmaktadır.Tecavüz davalarında bile 'kadının eteği kısaydı, erkek tahrik olmuştur' diyerek ceza indirimleri uygulanması utanç vericidir. Aslına bakacak olursak bu durum, aynı zamanda erkeğin hayvani dürtülerini sıklıkla dizginlemekte zorlandığının mahkeme tarafından olağan karşılanmasının kabulüdür. Böyle bir ayrım hangi dine, hangi vicdana sığar ?" diye konuştu.

Tecavüz, şiddet , erkeklerin yaratılıştan gelen fiziksel güç üstünlüğünü kötüye kullanmasından başka bir şey olmadığını ifade eden OSTO Başkanı, şunları kaydetti: "Kadın tersi olarak güçlü kuvvetli yaratılsaydı, şimdi burada büyük ihtimalle erkek haklarını mı konuşuyor olacaktık? Özgecan cinayetinde ceza indirimi uygulanmaması, sapıklara 'bundan sonra yaptığınız yanınıza kar kalmayacak' mesajını umarım güçlüce vermiştir. Bizler kanunların etkin ve herkes için eşit uygulanmasını istiyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Dr. İmadoğlu: Mecliste kadın vekil oranı geriliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER