DSO Başkanı Keçeci: Sanayiciler 2015'te bütün varlıklarını kaybedebilir


DENİZLİ (CİHAN)- Denizli Sanayi Odası (DSO) Müjdat Keçeci, tedbir almadıkları takdirde bu yıl sanayicilerin bütün varlıklarını kaybedebileceğini, bu yüzden 2015'i "varlıkları koruma yılı" olarak değerlendirdiklerini söyledi. Keçeci, DSO'nun her yıl üyeleri arasında düzenlediği Denizli Sanayisi Genel Görünüm Anketi'nin sonuçlarını açıklamak için Başkan Yardımcısı Gültekin Okay Salgar'la birlikte basın toplantısı düzenledi.

Anket sonuçlarını açıklamadan önce bir değerlendirme yapan Keçeci, "2015 yılını rahatlıkla geçiren sanayicinin, bence 2016'da daha büyük problemlerle karşılaşmayacağını düşünüyoruz, çünkü hayatımızı öncelikle Avrupa'ya, daha sonra ABD'ye bağlamış durumdayız. Hem paramızı Avrupa'dan buluyoruz, finans kaynaklarını hem de ihracatımızın yüzde 50'sinin üzerindeki malımızı Avrupa'ya ihracat ediyoruz. Zayıflayan euro, bizim ihracatçımızı sıkıntıya soktu, çünkü biz ipliğimizi, metalimizi, velhasıl bütün hammaddelerimizi dolarla alıyoruz, buna karşılık euroyla satıyoruz. Suriye ve Irak, inanılmayacak derecede karıştı. Müslümanların Müslümanları astığı kestiği ve nasıl din kardeşliği olduğunu anlayamadığımız bir dünyada yaşamaya başladık. Dolayısıyla en çok ihracatımızı yaptığımız, özellikle Irak'ta legal kapılar bir anda kapandı." dedi.

'DOLAR BORCU OLAN SANAYİCİMİZİN BİLANÇOLARI FELÇ'

Anadolu'nun çevresinde çok büyük karışıklıkları olduğunu belirten DSO Başkanı Keçeci, "Biz Türkiye olarak, Türkler olarak bu kaosun içinde yaşamaya, bu kaosun içinde kendi dünyamızı bulmaya çalışıyoruz. Son günlerde, özellikle 11. ayın ikinci yarısından itibaren başlayan doların çılgın yükselişi, dolar borcu olan sanayicimizin, özellikle 2014'ün 11. ayının ikinci yarısından beri bugüne kadar bilançoları neredeyse felç. Dolayısıyla bu kadar büyük bir dolar farkını hiçbir sanayicimiz düşünmüyordu. Hiçbir sanayicimiz de hazmedecek durumda değildi. Bunun devam etmesi hali, gerçekten sanayimiz için altından kalkılamayacak bir problem yaratacaktır diye düşünüyoruz. Bütün bunlar, bizim için 2015 yılının ne kadar darda ve zorda olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Sanayicinin bugün yabancı para bulmakta zorlandığını vurgulayan Müjdat Keçeci, "Özellikle ihracatımızda son zamanlarda, 2023'te 15 milyar dolar ihracat yapacağız diye verdiğimiz sözünü yerine getirememe riskiyle karşı karşıyayız, çünkü aylık ihracatımız 215-225 milyon dolar. Ayın 2'sinde açıklanacak ihracatımızın da bu rakamlardan farklı olmayacağını düşünüyorum. Ben DSO adına şunu söylüyorum, eğer biz Denizli olarak 15 milyar doları aşacaksak, her şeyden önce ayda 300 milyon doların üzerinde ihracat yapmamız lazım. 200-300 milyon dolar arasında Denizli'nin ihracat yapması gerçekten bizi tatmin edecek, bizi geliştirecek, bizi büyütecek bir ihracat rakamı asla değil." şeklinde konuştu.

'SON YILLARDA TÜRKİYE YATIRIMDAN UZAKLAŞTI'

Son yıllarda Türkiye'nin yatırımdan uzaklaştığını, sanayinin genel GSMH'de yerinin yüzde 15'e düştüğünü belirten Keçeci, "Bunun sebebi, Türkiye'de yatırımların yavaşlaması. Denizli'de de şunu ifade edebilirim ki özellikle son 8-10 seneden beri yeni bir fabrikanın temel atılması olmadı. Yeni bir iş sahası, yeni bir fabrika Denizli'de maalesef açılmadı. İşte şu tarla, şu arazi diye başladığımız, kurban kanı akıttığımız yeni bir fabrika, yeni bir iş sahası açamıyoruz. Temennimiz, Denizli'nin gelecekte daha farklı olması. Denizli, bu yatırımsızlığıyla artık yerinde saymaya başladı, çünkü sanayisindeki istihdamı önemli derecede artmıyor, ihracatı artmıyor. Yeni yatırımlarımız yok, mevcut kapasitelerimizi zorlamak suretiyle Denizli'yi yaşatmaya çalışıyoruz. Bugünkü haliyle Denizli'de özellikle sanayicimizin yeni yatırımlara heveslenmediğini, yeni yatırımların içerisinde olmadığını görüyoruz. Buna karşılık Denizli'de şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki inanılmaz derecede arsa olayları ve büyük bina olayları en çok gündemde. Sanayici varlığını, parasını arsaya ve arsa üzerindeki büyük bina yatırımlarına gösteriyor. Varlıklarımızı 2015'te korumak için her türlü tedbiri almamız lazım." ifadelerini kullandı.

'SANAYİCİ TURGUT ÖZAL'I ARIYOR'

Başkan Yardımcısı Salgar da 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın iktidarda olduğu dönemlerde sanayiciye çok ciddi destekler ve teşvikler verildiğini, şimdiki teşviklerin Denizli'ye faydalı olup olmadığını herkesin çok iyi bildiğini söyledi. Salgar, şunları kaydetti: "Devletin üreten, ihraç eden sanayiciye çok ciddi ihtiyacı var. Bunu hükümet de biliyor ama ne hikmetse sanayiciye, bana göre tam bir destek vermiyor. İhracatçıya yaptığı birtakım destekler var ama yatırım yapan sanayicimize çok ciddi destekler verilmiyor. Bu bana göre Türkiye'nin geleceği olan şeyler, yoksa birçok sektörde bazı devletlerin çok çok gerisinde kalmaya başladık. Denizli için de aynı şeyi söylüyorum. Türkiye'deki illere bakıyorsunuz, 20 yıl önce Denizli olarak Türkiye'de ihracat yapan, sanayileşen illerin içinde neredeydik, bugün neredeyiz? Hep geri gidiyoruz. Bize yaklaşan, hattâ bizi geçecek bir sürü il var. Bunların her birinde en az iki üç tane organize sanayi var. Hepsi de faal, dolu. Yer bulamazsınız. Şimdi Denizli'ye bakıyorsunuz, yıllardır Çardak'da Özdemir Sabancı Organize Sanayimiz'e bir yatırımcı getirmeye çalışıyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber DSO Başkanı Keçeci: Sanayiciler 2015'te bütün varlıklarını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER