Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan Türkiye gereklerini yapmıyor


CHP bursa İl Başkanı Zafer Yıldız, Dünya Çocuk Hakları sözleşmesine imza atan Türkiye'nin bunun gereklerini yerine getirmediğini söyledi. 20 Kasım'da kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü sebebiyle açıklama yapan Zafer Yıldız, savaşın yakan sıcağında, açlığın ve yoksulluğun pençesinde, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yoksun, vatanlarından mahrum çocukların olduğu günümüzde Dünya Çocuk Hakları Günü'nün çok daha fazla önem ve anlamının kalmadığını dile getirdi.

Zafer Yıldız, çocuk cesetlerinin Ege kıyılarına vurduğu, bebeklerin analarının kucağında kurşunların hedefi olduğu günümüzde, çok büyük insanlık dramının yaşandığını vurguladı. UNICEF'in Avrupa'da sığınma arayanların yaklaşık dörtte birinin çocuklardan oluştuğu, 2015'in ilk yarısında sığınma talebinde bulunan mülteciler arasındaki çocuk sayısı geçen yıla göre yüzde 75 artış göstererek 106 binin üzerine çıktığı yönündeki açıklamasına da dikkat çeken Yıldız, "Çocukları çok daha fazla etkileyen mülteci sorunu, sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorumluluğundadır" dedi.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 191 ülke tarafından kabul edildiğini, Türkiye'nin de bu sözleşmeyi 1990 yılında imzaladığını söyleyen Başkan Yıldız, "Ne yazık ki bu sözleşmenin gereğini yerine getiremiyoruz. 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle zorunlu ilköğretim yaşı 6-13 yaş arasına çekildiğinden, çocuklarımızın yüzde 50.2'si okuluna devam etmiyor." dedi.

Başkan Yıldız çalışan ve iş kazalarında yaşamını yitiren çocuklarımıza da dikkat çekti. Yıldız, okulu bırakan çocukların büyük çoğunluğunun tarım işçisi olarak çalıştığını, 2014 yılında her 100 iş cinayetinde, 3 çocuğun hayatını kaybettiğini, iş cinayetinde hayatını kaybeden 30 işçiden yaklaşık birinin, yoksulluktan dolayı çalışan çocuk işçiler olduğunu söyledi.

Zafer Yıldız Dünya Çocuk Hakları Günü'nde, "çocuk gelinler" sorununda da farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de her 3 gelinden birinin çocuk yaşta evlendirildiğini, ülkemizin çocuk gelinlerde Avrupa'da birinci, dünyada da yedinci olduğunu belirten İl Başkanı, bunların yüzde 35'i ikinci eş, üstelik de başlık parası karşılığı olarak satıldığının altını çikdi.

Son yıllarda çocuklara yönelik taciz olaylarının da artış gösterdiğini belirten Yıldız, Türkiye'de 2014 yılında bin 377'si erkek, 9 bin 718'i kız çocuğu olmak üzere, 11 bin 95 çocuğun cinsel suçlara maruz kaldığını ifade etti.

İl Başkanı Zafer Yıldız, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçim bildirgelerinde bütün bu sorunlara çözüm önerileri sunduklarını da hatırlatarak, "Çocuklarımızın geleceğe umutla bakması için kurumsal ve yasal düzenlemeler gerekiyor. Bunların gerçekleşmesi için, CHP olarak Meclis'te tüm gücümüzü kullanacağız" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan Türkiye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER