18 ay içinde tam 35 milyar dolar batırdı

Brezilya'nın en zengin ve dünyanın da sekizinci zengini olan isim bakın nasıl battı

18 ay içinde tam 35 milyar dolar batırdı

Brezilya'nın en zengin ve dünyanın da sekizinci zengini durumunda bulunan Eika Batista, bilmediği işe girdi ve battı.

18 ay içinde 35 milyar dolarlık servetini yok eden Batista, Brezilyalı petrol şirketi OGX'in sahibi. 43 milyon dolarlık borç ödemesini atlatamaması nedeniyle iflasa da yakın görünüyor. Batista, uçağını ve helikopterini sattı. Alacaklıları ise şirketlerinden kalanlar üzerinde çekişiyor.

Sektörü bilmeden girdi

Kişisel servetinin 34.5 milyar dolar olduğu tahmin edilen Batista, petrol şirketi OGX'in de bulunduğu şirketlerini EBX Group çatısı altında toplamıştı. 55 yaşındaki Batista, Brezilya'da dünyaya geldi ancak babasının işi dolayısıyla yaşamı Avrupa'da geçti.

Hep, altın madeniyle zengin olma hayalleri kurmuştu. Hayalini gerçekleştirdi. TVX Gold'la, Brezilya'da başarılı madencilik yaptı.

O arada Luma de Oliviera'yla evlendi ve iki oğlu oldu. Altında umduğunu bulamadı. İş hayatı sonlanabilirdi ama ülkede yeni Başbakan Lula da Silva ile başlayan ekonomik genişleme dönemini yaşadı.

2007'de, deniz aşırı petrol arama ve üretim şirketi OGX'i kurdu. Petrol konusunda deneyimi olmamasını sorun yapmadı. Başta Petrobras'tan olmak üzere pek çok deneyimli insanı çalıştırabilirdi. Batista, OGX'i, Haziran 2008'de halka arzettikten sonra petrolün varili 145 dolara çıktı. İlk halka arzı 3 milyar dolara yükseldi.

Çöküşün başlangıcı...

Fakat 2010 yılı sonlarına gelindiğinde gözlemciler Batista imparatorluğu üzerinde bazı garip şeyler gördüler. Batista hisselerini başka alıcılara satmaya çalışıyordu. Petrolün çoğunun jeolojik zorluklar nedeniyle çıkarılmasını zor olduğu anlaşıldı.

Brezilya'nın 2012'de büyümesi yavaşladı. Batista'nın talihi de bunu takip etti. OGX için atanan yeni CEO, kuyuların çoğunun sahte olduğunu tespit etti. Ama hükümetten alınan pahalı ruhsatların ödenmesi gerekiyordu. 3.6 milyar doları tahvil olarak ödeyemezse, iflas edecek.
<< Önceki Haber 18 ay içinde tam 35 milyar dolar batırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER