85 milyonluk Pakistan sandık başına gidiyor

Güney Asya denince ilk akla gelen ülkelerden olan Pakistan Halkı eyalet ve federal meclislerin seçimi için sandık başına gidiyor.

85 milyonluk Pakistan sandık başına gidiyor

Gazeteci Cumhur Dereli Pakistan seçimlerini Samanyoluhaber.com için değerlendirdi...

Pakistan Eyaletleri Sind ve Pencab'ta meydana gelen bombalama eylemlerinde ve saldırılarda onlarca kişi hayatını kaybetti.Yetkililer, olağan üstü güvenlik tedbirlerin yanı sıra seçim süresinde 450 binden fazla  Emniyet Güvenlik Kuvvetleri ve askerlerin  görev  yapacağını bildirdiler.
 
       66 yıllık Bağımsızlık sürecinde çok kritik bir seçim atmosferinde sandık başına giden Pakistan halkı yönetimin el değiştireceği için tedirgin bir durum hakim. Bu dönem itibariyle 1998 yılında kansız bir darbe ile yönetime gelen General Pervez Müşerref döneminden sonra yargı önemli bir faktör oynadı. General Pervez Müşerref''in İngiltere ve Dubai sürgün hayatından sonra seçimler için ülkesine dönmesi memnuniyetle  karşılandı. Ancak; Yüksek mahkemenin hakkında vermiş olduğu tutuklama kararı olumsuz bir hava estirdi.
Yine 6 ay önce Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari hakkında yolsuzluk suçlamasına izin vermediği gerekçesi ile görevden alınan eski Başbakan Yusuf  Rıza Gilani seçim çalışmaları için Multan da bulunan silahlı kişilerce silahlı saldırı ile oğlu kaçırıldı. Siyaset arenası içerisinde aktif olan Ali Haydar Gilani yedek aday olarak Pakistan Halk Partisi(PPP) seçim çalışmalarına katılıyordu.

Pakistan Adalet Partisi Lideri(PTI)İmran Han talihsiz birkaza sonucu platformdan düşmesi son mitingini telekonferans sistemi ile verdi.Pakistan'ın meşhur eski kriket oyuncusu İmran Han ve partisi bu seçimlerde  koalisyonda önemli rol oynaması bekleniyor.
 
Demokratik seçim atmosferinde 66 yıllık Bağımsızlığında askeri dikta Cumhuriyet yönetimi ile yönetilen Pakistan askeri darbelere maruz kalmış ve demokrasi sekteye uğramış.Şu an da olduğu gibi Dini Cemaatlerin büyük rol oynadığı seçimlerde büyük ihtimalle eski Başbakan ve Pakistan Müslüman Birliği Lideri M. Navaz Şerif seçimlerin galiplerinden olacak gibi gözüküyor. En büyük kilit rolü ise,İslam-i Cemeat Grubu oluşturuyor.Söylemleri ile her döneme damgasını vuran İslam-i Cemeat Grubu liderleri renklerini tam belli etmiş durumda değiller. Ancak;halk arasında hangi siyasi harekete destek verdikleri açıkça biliniyor. Hatta Ziya-Ul Hag darbe döneminde açıkça darbeye destek vermiştir.İslam-i Cemeat kendi içinde de 3 kısımdan oluşuyor.

           Pakistan tarihine kansız bir darbe ile damgasını vuran eski Devlet Başkanı ve Genel Kurmay Başkanı Pervez Müşerref, ev hapsinde ve ömür boyu siyasi hayattan men yasağı bulunduğu için evinden seçimleri izleyecek.Ancak;Pakistan halk’ı için de Müşerref sevilen ve Türkiye ye yakınlığı ile biliniyor.
 
             Pakistan halk’ı 347 koltuk için Milli Meçlisi, eyalet meclisi için ise 728 sandalye için adaylar için oy kullanacak. 175 Milyon Pakistan da resmi kayıtlı 85 milyon seçmen sandık başına gidiyor.Seçimlerde oy kullanma yaşı ise 18 olarak seçim bürosunca açıklandı.
Pakistan Halk Partisi(PPP) Asıf Ali Zerdari önderliğinde iktidarın vermiş olduğu ağırlığını kullanacak.Eski Başbakanlardan Pakistan İslam Birliği(PML-N)Lideri Navaz Şerif mitinglerin kalabalığı ve söylemlerin güçlü olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Her zaman koalisyonların büyük ortağı Pakistan Adalet Partisi(PTI) Lideri İmran Han Amerika karşıtı söylemlerinin halk arasında rağbet göreceği inancında bulunuyor. Arkalarında milyonları temsil eden siyasi hareketlerden Navaz Şerif tek başına iktidar vaad ediyor. Koalisyon olması durumunda en büyük ortak Pakistan Adalet Partisi olacak.Son haftalarda devamlı seçim bürolarına sadırılar da bulunan Taliban ise,seçimlerin illegal olduğunu her fırsatta vurguluyor.
 
Pakistan’ı seçimlere taşıyan  seçilmiş Başbakan emekli yargıç  Mir Hazar Han Khoso seçimlerle görev süresi dolmuş oldu. Pakistan Seçim komisyonu(EPC) bu süreye kadar süre vermişti. Mir Hazar Han’ın Bölüchistan eyaletinden olması  bütün siyasi partilerin dikkatini çekmişti.

CUMHUR DERELİ / SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber 85 milyonluk Pakistan sandık başına gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER