ABD'den Erdoğan'a: Sözlerini geri al

ABD Kongresi, Başbakan Erdoğan’a mektup yazarak bakın ne istedi!

ABD'den Erdoğan'a: Sözlerini geri al

ABD Kongresi’nin iki kanadından 89 üye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Şubat’ta Viyana’daki Medeniyetler İtifakı Forumu’nda sarf ettiği siyonizmle ilgili sözlerini geri alması için mektup yazdı. Mektupta, “Geçen ay BM tarafından Viyana’da düzenlenen konferansta, Yahudilerin kendi kaderini tayin hakkının temeli Siyonizmi faşizm ve antisemitizmle eş tutmanız ve bunu insanlığa yönelik bir suç olarak damgalamanızdan dolayı derin hayal kırıklığımızı bildiririz” denildi. 

İşte Başbakan'a gönderilen o mektup

"Sayın Başbakan Erdoğan,

Bu mektubu size, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki tarihi dostluk ve ittifakın önemine inanan Amerika Birleşik Devletleri kongre üyeleri olarak, Viyana'daki Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen konferansta – İsrail devletinin kuruluş, ve Yahudilerin kendi kaderlerini çizme hareketi olan – Siyonizmi faşizmle bir tutan beyanınızın bizde yarattığı ciddi hayal kırıklığını belirtmek için yazıyoruz. Dünyadaki azınlıkların güvenlikleri ve refahlarını tehlikeye atarak, demokratik değerlere ve dünya istikrarına ciddi bir tehdit olan aşırılık tehlikesinin gün geçtikçe arttığının pek iyi farkındayız. Yahudilerin hiçbir ayrımcılık gözetmeyen ulusalcılık ifadesi olan Siyonizmi bu gibi tehlikelerle eşit tutmak, bu saygın tarihi girişimin küçük düşmesine ve yanlış anlaşılmasına yol açar. Umarız bu kınanacak beyanınızı en kısa zamanda geri alırsınız.

Amerika Birleşik Devletleri, ülkenizde yüzyıllarca görülen hoşgörü geleneğinin, Türkiye'nin 1949'da İsrail’i ilk tanıyan Müslüman ülke olmasını sağladığını unutmadı. Ülkeniz bölgeye, hatta dünyanın büyük bir bölümüne Yahudi milletinin barış ve güvenlik içinde kendi vatanında yaşama hakkını tanımasında önder olmuştu. Türkiye ve İsrail'in tarih boyunca birbirlerine yararlı ve sağlam ilişkileri oldu. Son birkaç senedir politik ilişkiler gergin olsa da, ülkeler arası ekonomik faaliyet hala sağlıklı; ticaret 2011 yılında 4.44 milyar dolara erişti, ve 2012’nin ilk verileri önceki senelere göre ciddi bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Yakın geçmişte şahsınız ve diğer yüksek mevkilerdeki Türk yetkililer tarafından kullanılan ve Viyana’da en dehşet verenini duyduğumuz İsrail karşıtı ağır ifadeleri esefle karşılıyoruz. Gerek Türkiye gerek İsrail, gerekse bölgenin güvenliği ve istikrarı için bu önemli ilişkinin yeniden yapılanmasını bekliyoruz.

Türkiye’yle tarihsel ilişkimiz ve ülkenizin NATO ve Birleşmiş Milletlerdeki önemli konumundan, uluslararası barış ve güvenliği sağlama konusunda ciddi bir taahhüdünüz olduğunu biliyoruz. Bu anlayış içinde, Siyonizmi faşizm ve antisemitizm ile bir tutan ve "insanlığa karşı suç" diye nitelediğiniz beyanınızı geri çekmenizi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Saygılarımızla"

"BAŞBAKAN'I ÖZÜR DİLEMEYE DAVET EDİYORUM"

Mektup, 23 Senatör ve 66 Temsilciler Meclisi üyesi tarafından imzalandı. Böylece Senato’nun yüzde 23’ü, Temsilciler Meclisi’nin yüzde 15’i imza vermiş oldu. İmza verenler arasında Türkiye Dostluk Grubu’nun 123 üyesinden 12 kişinin yer alması da dikkat çekti. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce ve aynı komitenin en kıdemli Demokrat üyesi Eliot Engel de imza atanlar arasındaydı. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez ve kıdemli üyesi Bob Corker ise imza vermemeyi tercih etti.

Mektubun hazırlanmasına liderlik eden Cumhuriyetçi Illinois Senatörü Mark Kirk yaptığı yazılı açıklamada, “Başbakan Erdoğan’ın son açıklamaları çirkin ve saldırgandı. ABD, Avrupa ve İsrail ile yakın bağları devam ettirmek yerine, Erdoğan Batı’dan uzaklaşıp izole olma politikası izlemeyi sürdürüyor. Başbakan’ı Türk halkının geleceğinin daha iyi olması için özür dilemeye davet ediyorum” dedi.

Milliyet'te yer alan habere göre mektubun ABD’deki en güçlü İsrail lobisi olan AIPAC’in (Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi) yıllık konferansından günler sonra yayınlanması da dikkat çekti. 3-5 Mart’ta Washington’da 13 bin aktivistin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta Başbakan Erdoğan’ın sözleri yoğun olarak tartışılmıştı. 
<< Önceki Haber ABD'den Erdoğan'a: Sözlerini geri al Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER