Atina'daki Osmanlı camisine restorasyon izni

Yunanistan, başkent Atina’daki en eski Osmanlı eseri durumundaki Fethiye Camii'ni restore edecek.

Atina'daki Osmanlı camisine restorasyon izni

Yunanistan’da tarihi Osmanlı eserlerinden biri daha restorasyondan geçirilecek. Çok sayıda Antik Yunan, Roma ve Bizans tarihi ve mimari eserinin bulunduğu Roma Agorası içerisinde yer alan harap durumdaki Osmanlı eserlerinden Atina Fethiye Camii restorasyondan geçirilecek.

Fethiye Camii, Fatih Sultan Mehmet'in 1458 yılında Atina'yı fethi anısına inşa edilmişti. Uzun yıllardan bu yana son cemaat yerinin yıkılmaması için çelik konstrüksiyonla ayakta tutulmaya çalışılan Fethiye Camii, Atina'daki en eski Osmanlı eseri olarak biliniyor.

Zaman zaman ibadete açılması gerektiğine ilişkin tartışmalarla gündeme gelen Fethiye Camii'nin restorasyondan sonra manevi havasına ters düşmeyecek küçük çaplı sergi ve etkinlikler için kullanılması öngörülüyor. Cami, diğer tarihi eserler gibi ziyarete açık tutulacak.

Kaynaklarda yer alan bilgilere göre Atina Fethiye Camii, 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet'in şehri fethetmesinin anısına inşa edilmiş. Medrese, mescid, hamam gibi Osmanlı eserlerinin bulunduğu bölgede yer alan Fethiye Camii, ülkenin sembolü Akropolis eteklerinde bulunuyor. Fethiye Camii'ne yaklaşık 300 metre uzaklıkta bugün Yunanistan El Sanatları Müzesi olarak hizmet veren ikinci Osmanlı camisi Mustafa Ağa (Voyvoda) yer alıyor.

Roma Agorası içerisinde şirin yapısıyla bir köşede yer alan Fethiye Camii'nin minaresi yıkılmış. Minarenin yerden yaklaşık bir buçuk metre yükseklikteki temel duvarları 5 basamağıyla yerinde duruyor.

Fethiye Camii, 1935 yılında yıktırılmak istenmiş ancak Türk hükümetinin yaptığı girişimler nedeniyle bundan vazgeçilmiş. Fethiye Camii'nin dış duvarlarına dayalı çok sayıda Osmanlı mezar taşı bulunuyor.

Başbakan Erdoğan’a verilen restorasyon sözü üzerine 2011 yılında boşaltılarak restorasyon çalışmalarına hazır hale getirilmişti. Uzun yıllar kaderine terk edilen ecdad yadigârı Fethiye Camii'nin restorasyonuna ilişkin ilk talep, 2006 yılında Başbakan Erdoğan tarafından dile getirilmişti.

Yunanistan’da şimdiye kadar 40’tan fazla Osmanlı camisi, 17 hamam, 4 bedesten, kale ve mezarlık restore edildi.
<< Önceki Haber Atina'daki Osmanlı camisine restorasyon izni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER