Dünya ekonomi çevreleri bu habere çok şaşıracak

Kazaistan Devlet Başkanı'nı Nazarbayev'den dünya ekonomik çevrelerini şaşırtacak ilginç bir öneri yaptı.

Dünya ekonomi çevreleri bu habere çok şaşıracak

Samanyolu Haber Dış Haberler editörü Adnan Topkapı, Kazakistan Devlet Başkanı'nın dünya ekonomik çevrelerini ilgilendirecek önemli bir konuyu yazısına taşıdı.

Adnan Topkapı, yazısında, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in dünyanın en büyük ekonomik zirveleri olan G-8 ve G-20 gibi ekonomik platformlara çok sınırlı sayıda ülkenin katıldığını kaydetti. Nazarbayev'in G Global isimli yeni bir platform oluşturmak istediğini belirtti.

İşte o yazı:

GÖZLER KAZAKİSTAN'DA   

Kazakistan’da 1997 yılında başkentin taşındığı Astana’dayız. Astana dünyanın en genç başkentlerinden. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in ilginç bir fikri var. G20 ve G8 gibi ekonomi zirvelerine sınırlı sayıda ülkelerin katıldığını söyleyen Nazarbayev G Global isimli yeni bir platform oluşturmak istiyor. 

DÜNYANIN  EN SOĞUK İKİNCİ BAŞKENTİ ASTANA

İşte bunun içinde Astana’da 8 yıldan bu yana Astana Ekonomik Formu düzenleniyor. Katılımın her yıl giderek arttığı forumu 150 ülkeden 10 binden fazla kişi takip etti. Forum 3 günlük dev bir organizasyon. Foruma girenler havalimanında özel pasaport kontrolünden içeri alınıyor. Her bir katılımcı adeta el üstünde tutuluyor. Dünya petrolünün yüzde 3’ünü üreten Kazakistan’a özellikle Çin ve Rusya’nın yoğun ilgisi var. Hatta 29 Mayıs’ta Astana’da yapılacak Yüksek Düzeyli Avrasya Ekonomi Konseyi toplantısında  Kazakistan,Rusya ve Beyaz Rusya arasında Avrasya Ekonomi İttifakı Anlaşması imzalanacak. 

170 MİLYONLUK BİR PAZAR YATIRIMCIYI BEKLİYOR 

Bu anlaşma Kazakistan daha da önemli bir Pazar haline geliyor.  Zira böylece  Kazakistan’a yatırım yapan yatırımcılar 170 milyon kişilik bir pazara ulaşmış olacak. Kazakistan’ın son yıllarda yabancı yatırımcılara verdiği önem de Nazarbayev yönetiminin ülkede ekonomiyi çeşitlendirme isteğinin göstergesi. 

YATIRIMCIDAN 7 YIL VERGİ ALINMIYOR

Ülkeye son 5 yılda 160 milyar dolar tutarında yabancı yatırım gelmiş ancak daha fazlasını istiyorlar bunun içinde yatırım yapan yabancılardan 7 yıl vergi almıyorlar. Astana Forum’da öğrendiğimiz rakamlarda ülkenin yatırımcılara verdiği değeri ortaya koyuyor. 

SOĞUK BAŞKENTİN SICAK EKONOMİSİ

Kazakistan 2009-2013 yılları arasında ihracat ve ithalat rakamlarını ikiye katlamış. Bu yıllar arasında ihracatını 43’ten 83 milyar dolara, ithalatını da 28’den 48 milyar dolara yükseltmiş.Ülke Dünya Bankası İş Ortamı Raporuna göre ise yatırımcısını koruyan ilk 10 ülke arasında. Kişi başı milli gelirin 10 bin 800 dolar olduğu Türkiye’nin de üzerinde Kazakistan’da kişi başı düşen milli gelir. Tam 12 800 dolar. Bu rakamın 2015’e kadar 15 bin ile 18 bin dolar civarına yükseltilmesi hedefleniyor. Ancak üzelerek yazıyorum ki Astana Forum’da neredeyse Türk yatırımcı ve girişimcilere pek rastlayamadık. Kazakistan’da Türkler genelde inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe varlık gösteriyorlar. Ekonomisi daha çok petrol ihraacatı üzerine olan ülke 2050 hedeflerine ulaşmak için ihracaat kalemlerini çeşitlendirmek istiyor. Bunun içinde buralara inşaat sektörünün dışında hizmet sektöründen tekstile teknolojiden turizme kadar bir çok alanda Türk yatırımcı bekliyor.  
<< Önceki Haber Dünya ekonomi çevreleri bu habere çok şaşıracak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER