Dünyanın en büyük tuvali bir 'depo'

Grafiti sanatçılarının tuval olarak kullandıkları bina, New York'un en önemli turistik mekanları arasında yer alıyor.

Dünyanın en büyük tuvali bir 'depo'

Duvarları grafiti sanatçıları tarafından tuvale dönüştürülen 'depo' olarak kullanılan bina, New York'un en önemli turistik mekanları arasında yer alıyor.

Sanat galerilerinde olduğu gibi bir küratörün görev yaptığı depoyu görmek isteyen turistler 1.5 saatlik tur için 35 dolar ücret ödüyor. Dünyanın en geniş 'yasal' grafiti alanı olarak kabul edilen, yaklaşık 19 bin metrekarelik duvarlara sahip 5Pointz adlı kompleks, New York Long Island'da turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Depo olarak inşa edilen ve halen kullanılan komplekste, 350'den fazla grafiti eseri yer alıyor. Kompleksin duvarlarındaki devasa grafitiler 6-24 aylık periyotlarla yenileniyor.

Grafiti meraklıları, dünyaca tanınmış pek çok sanatçının eserlerini depoya giriş-çıkış yapan nakliye araçları arasında izliyor. Birçok filmin çekildiği 5Pointz'i her gün 6-10 tur otobüsü ziyaret ediyor. Kompleks, 20 yıldır faaliyetini sürdürüyor.

Kompleksin Meres One rumuzlu küratörü, 'İnsanlar buraya kendilerini ifade etmeye ve rahatlamaya geliyorlar' dedi. Meres One, dünyanın birçok ülkesinden grafiti sanatçılarının eserlerinin yer aldığı 5Pointz'in 150 tur şirketinin rehberinde yer aldığını sözlerine ekledi.

Deponun kendisine tahsis edilen bölümünde çalışan Fransız asıllı grafiti sanatçısı Jamel Beribeche ise duvara resim yapmayı sevdiğini, yasal olduğu için de 5Pointz'i tercih ettiğini dile getirdi.

Öte yandan, deponun yıkılarak yerine gökdelen inşa edilmesini öngören projeyi durdurmak için de bir imza kampanyası başlatıldı.

<< Önceki Haber Dünyanın en büyük tuvali bir 'depo' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER