Esed'le İran'ın gizli anlaşması ortaya çıktı

Şam ile Tahran yönetimi, Suriye’de iç savaş başlayınca gizli bir anlaşma yaptı.

Esed'le İran'ın gizli anlaşması ortaya çıktı

  • Esed, Batı müdahalesi halinde ilk hedef olacak savaş uçaklarını İran’a gönderdi.

ABD’nin askeri müdahalesini Rusya sayesinde engelleyen Beşar Esed yönetiminin, elindeki savaş uçaklarını İran’a gönderdiği öne sürüldü. Alman Der Spiegel dergisinin Alman istihbarat birimlerine dayandırdığı haberine göre, Esed’e iç savaş başladığından beri destek veren İran Şam yönetimi ile gizli bir anlaşma yaptı. Esed Batılı ülkelerin muhtemel bir müdahalesi halinde ilk hedef olacak olan savaş uçaklarını İran’a gönderdiği ortaya çıktı. Vatan'ın haberine göre, iki ülke arasında yapılan bir anlaşmanın Suriye rejimine 2012 yılının Kasım ayından bu yana hava kuvvetlerinin büyük bir bölümünü güvenli İran topraklarında konuşlandırma ve ihtiyaç duyulduğunda bunları kullanma iznini verdiği ifade edildi.

Devrim Muhafızları’ gönderildi

Haberde ayrıca İran tarafından desteklenen Hizbullah milislerinin rejim güçlerinin yanında muhalefete karşı savaştığı, bunun yanı sıra İran’ın doğrudan Suriye’deki iç savaşa müdahale eden ‘Devrim Muhafızları’ askerlerini gönderdiği kaydedildi.

Türk uçakları nefes aldırmıyor

Suriye helikopterini hava sahası ihlali yaptığı gerekçesiyle 16 Eylül’de düşüren TSK, o tarihten bu yana Suriye ile adeta “kedi fare” oynuyor. 28 Eylül’de Suriye’ye ait bir adet MI-17 helikopterini Türkiye sınırına yaklaştığı tespit edilmesinin ardından Merzifon’dan kalkış yapan ve Gaziantep bölgesinde savaş yüküyle “Hava Muharebe Devriye Görevi (CAP)” icra eden iki adet F16 uçağı tarafından püskürtülmesinden ardından, önceki gün de 4 ayrı olayda Suriye hava unsurlarının Türk savaş uçakları nedeniyle sınırdan kaçtığı ortaya çıktı. Suriye’ye ait 1 adet SU-24 uçağı sınıra doğru yaklaşınca, Diyarbakır’dan kalkan iki F-16 bölgeye yönlendirildi. Bunun üzerine Suriye uçağı sınıra 5.6 deniz mili kala geri döndü. Ardından yine farklı zamanlarda SU-24 ile benzeri durumlar yaşandı. Suriye uçakları F-16’ların yaklaşması üzerine sınırdan uzaklaştı.
<< Önceki Haber Esed'le İran'ın gizli anlaşması ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER