'İslam dünyasını ayağa kaldıracak'

“11 Eylül 1683” filmi İtalya’da vizyona giriyor.

'İslam dünyasını ayağa kaldıracak'

Osmanlı ordularının Viyana kuşatmasında yenilgiye uğramasını anlatan “11 Eylül 1683” filmi İtalya’da 11 Nisan’da vizyona girecek. Hürriyet'te yer alan habere göre yönetmenliğini İtalyan Renzo Martinelli’nin yaptığı film, kuşatma sırasında Polonyalılarla işbirliği yaparak Viyana’nın Osmanlı'ya geçmesini engelleyen din adamı Marco d’Aviano’nun yaşamını anlatıyor. ABD’deki 11 Eylül saldırıları ile çağrışım yaptığı öne sürülen filmin adıyla ilgili konuşan yönetmen Martinelli, “Film asla İslam karşıtı değil. Tamamen tarihçilerin öngördüğü Viyana kuşatmasını yansıtan bir yapıt. Burada Haçlı Seferlerini de övmüyoruz. Sadece o dönemde Viyana’nın Osmanlı’nın eline düşmemesini sağlayan bir rahibin hayatını anlatıyoruz. Marco d’Aviano Polonya ordusunu Osmanlı karşısına çıkmaya ikna etmese belki dünya tarihi değişebilirdi. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca 11 Eylül 1683 kuşatma için bir dönüm noktası. 11 Eylül 2001’da İkiz Kuleler’e yapılan saldırılarla hiçbir ilgisi yok” dedi. 

On milyon dolar bütçeli İtalya-Polonya ortak yapımı filmin savaş sahneleri Romanya’da çekildi. Filmin yapımına Türk düşmanlığıyla tanınan Kuzey Birliği’nin maddi yardım yaptığı da haber olmuştu. Film ayrıca gelecek yıl devlet televizyonu RAI’de iki bölüm halinde ekranlara getirilecek. RAI eski müessese danışmanı Rizzo Nervo, “Geçmiş dönemde onanan ve uygulanan bir proje. Bence hem pahalı, hem de lüzumsuz bir yapıt. RAI’de nasıl yayınlayacaklar bilmiyorum. Mutlaka İslam dünyasını ayağa kaldıracaktır” açıklamasını yaptı.

Martinelli filmin çekim aşamasında Türkiye'den Halil Ergün, Haluk Bilginer, Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu gibi oyunculara teklif götürmüş ancak olumsuz cevap almıştı.
<< Önceki Haber 'İslam dünyasını ayağa kaldıracak' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER