İşte Obama'nın Esed'in ipini çeken gizli silahı!

ABD'li senatörlere Suriye'ye operasyon için izlettirilen Suriye'deki kimyasal saldırıya ait 13 video basında yer aldı.

İşte Obama'nın Esed'in ipini çeken gizli silahı!

  • Suriye'yle ilgili 13 video Amerikan Senatosu'ndaki İstihbarat Komitesi üyelerine seyrettirildi.
  • İstihbarat Komitesi'ne izlettirilen görüntüler basında yer aldı.
  • İstihbarat yetkililerine göre görüntüler kimyasal silahın kullanıldığını açıkça gösteriyor.

Suriye'de 21 Ağustos'ta gerçekleştirilen ve 355'i çocuk 1420 kişinin hayatına mal olan kimyasal saldırıya cevap vermek için Kongre'den onay almaya çalışan Başkan Barack Obama yönetiminin ele geçirdiği istihbarat görüntüleri ilk kez basında yer aldı. CNN televizyonunun ele geçirdiği 13 videonun Amerikan Senatosu'ndaki İstihbarat Komitesi üyelerine seyrettirildiği belirtildi. Daha önce bazıları YouTube'ta yayınlanan görüntüler ilk kez istihbarat kuruluşları tarafından onaylandı. Görüntülerde yerlerde yatan üzerleri çıplak ama yara izi bulunmayan onlarca insan görülüyor. 5 yaşında olduğu belirtilen bir çocuğun, gazın etkisiyle titrerken görüntülerinin yanı sıra, yetişkin birinin ağzı köpüklerle dolu kusarken görüntüleri de bulunuyor. CNN'le konuşan istihbarat yetkililerine göre görüntüler sarin gazı gibi bir kimyasal silahın kullanıldığını açıkça gösteriyor.



Medya atağı

 ABD yönetimi, Temsilciler Meclisi'ndeki oylama öncesinde medya atağına kalktı. Başkan Obama, ABC, CBS, NBC, Fox News, PBS ve CNN gibi 6 büyük televizyon kanalına mülakat verdi. Suriye'ye askeri operasyon konusunda Avrupa'da destek arayışına çıkan Dışişleri Bakanı John Kerry de ABD liderliğindeki Suriye operasyonuna katılacak ülkelerin sayısının ikili hanelere ulaştığını kaydetti.



Los Angeles Times ise Suriye'ye yönelik operasyonun 3 gün süreceğini yazdı.

ANAHTAR KARARSIZLARDA

Bu çabalarına rağmen Obama, yine de henüz istediği noktaya gelebilmiş değil. Kongre’nin alt kanadında Suriye’ye askerî müdahaleye hayır diyenler ezici çoğunluğa ulaşmasının yanı sıra Senato’da da evet diyenler azınlıkta. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde hayır diyeceğini açıklayan milletvekili sayısı 229’u buldu. Müdahaleye yeşil ışık yakanların sayısı yalnızca 41. Kararsız milletvekili sayısı ise 163. Temsilciler Meclisi’nde askerî müdahaleye onay alması Obama’nın zor görünürken, Senato’daki son durum Beyaz Saray için biraz daha iç açıcı. Operasyona hayır diyen senatör sayısı 31, evet diyenler ise henüz 28’de. Kararsız senatörlerin toplamı da 41.



ÇARŞAMBA OYLANABİLİR

Kongre’de bir tasarının geçmesi için bu iki meclisin de onayı gerekiyor. Kongre’yi oluşturan üst meclise Senato, alt meclise ise Temsilciler Meclisi adı veriliyor. Senato 100, Temsilciler Meclisi 435 üyeden oluşuyor. İki meclisin de alt komiteleri bulunuyor. Kongre’ye sunulan herhangi bir tasarı önce ilgili alt komitelerde görüşülmeye başlıyor. Bu komiteler tasarıda değişiklik yapabiliyor. Eğer tasarı komiteden geçerse genel kurula gönderiliyor. Oylama sonucunda tasarı her iki meclisten de geçerse söz konusu tasarıların uyuşup uyuşmadığına bakılıyor. Karşılaştırma sonucunda tasarılar uyuşuyorsa Başkan’a gönderiliyor. Eğer uyuşmuyorsa meclis başkanları ortak yol bulmak için görüşüyor. Bu görüşmelerden sonuç çıkmazsa tasarı iptal ediliyor.



Suriye tasarısı sadece Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden onay aldı ve Senato Genel Kurulu’na gönderildi. Senato’da yapılacak oylamanın çarşamba günü gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak tasarının buradan geçmesi Kongre’nin kabul ettiği anlamına gelmiyor. Tasarının kabul edilmesi için Temsilciler Meclisi’nin de onayı gerekiyor. Ancak Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi henüz bir oylama yapmadı.
<< Önceki Haber İşte Obama'nın Esed'in ipini çeken gizli silahı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER