Kazak Bakan'dan Türk okullarına büyük övgü

Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrissov ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarından övgüyle söz etti.

Kazak Bakan'dan Türk okullarına büyük övgü

Kazakistan’da açıklamalarda bulunan İdrissov, “Okul çağında çocuklarım olsaydı bu okullara gönderirdim” dedi. Son 13 yılda ekonomisi her yıl ortalama yüzde 8 büyüyen Kazakistan eğitime büyük önem veriyor. Okullarda haftanın 6 günü eğitimin yapıldığı Kazakistan’da okuma-yazma oranı yüzde 99’a yükselmiş. Bu oran ülkede yetişmiş eleman gücünün kalitesini de arttırıyor. Halkın büyük çoğunluğu Rusça ve Kazakça konuşabiliyor. Genç nesil ise bu iki dilin yanı sıra İngilizce, Türkçe ve Çince’yi de konuşuyor.

Yabancı 160 milyar $ getirdi

Son 5 yılda 160 milyar dolarlık yabancı yatırımın geldiği ülkede hemen hemen her alanda uluslararası yatırımcıları görmek mümkün. Gazetecileri Dışişleri Konutu’nda kabul eden ve açıklamalarda bulunan Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrissov, büyük petrol şirketlerinden altın arama şirketlerine, tarım firmalarından maden aramaya kadar ülkesine her alanda yatırım yapıldığını ancak kendilerini en çok Türk okullarının heyecanlandırdığını söyledi.

Okullar bizim için önemli

Sayıları 30’a yaklaşan Türk okullarının Kazakistan’da çok popüler olduğunu anlatan İdrissov, “Benim çocuklarım artık birer yetişkin. Eğer okul çağında olsalardı onları da bu okullara gönderirdim. Kazakistan’da bu okullar oldukça popüler. Eğitim kaliteleri çok yüksek. Arkadaşlarımdan birçoğu çocuklarını Astana’daki Nurorda Türk Okulu’na gönderiyor” diyerek okulların ülkesi için çok önemli olduğunu ifade etti.

Bugüne kadar Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk okulları binlerce mezun verdi. Ülkede 20 yıldır faaliyet gösteren okulların birçok öğrencisi önemli alanlarda görev yapıyor. Bu öğrenciler arasında Türkiye’de iş kuran işadamları ve Kazakistan’da bakan yardımcısı olanlar bile var. Ülkede sayıları 30 yaklaşan Türk okulu mevcut. Bu okullarda halen 15 binden fazla öğrenci eğitim görüyor.

İlişkiler Özal sayesinde gelişti
Tür­ki­ye­’nin bu­gü­ne ka­dar Ka­za­kis­ta­n’­ın en önem­li des­tek­çi­le­rin­den bi­ri ol­du­ğu­nu an­la­tan İd­ris­sov, “Tür­ki­ye ile Ka­za­kis­tan ara­sın­da hem kül­tü­rel hem de ta­rih­sel bağ­lar var.Es­ki Cum­hur­baş­ka­nı­nız Tur­gut Özal sa­ye­sin­de ge­li­şen ve bu­gün­le­re ula­şan bağ­la­rı­mız var. Ka­za­kis­ta­n’­ın ilk beş yıl­dız­lı ote­li Türk­ler ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı. Tür­ki­ye bi­zim en bü­yük ti­ca­ret ve ya­tı­rım or­tak­la­rı­mız­dan bi­ri­si­dir. Ül­ke­miz­de­ki Türk okul­la­rı bi­zim için son de­re­ce önem­li­” di­ye ko­nuş­tu.
<< Önceki Haber Kazak Bakan'dan Türk okullarına büyük övgü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER