Korkulan oldu, Irak için bölünme sinyali verdi

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani Irak'ta eskiye dönmenin çok zor olduğunu söyledi. "Siyasi çözümün en iyi yolu Sünnileri sürece dahil etmektir" dedi

Korkulan oldu, Irak için bölünme sinyali verdi

Irak Kürt Böl­ge­sel Yö­ne­ti­mi Baş­ba­ka­nı Ne­çir­van Bar­za­ni, ‘Irak'ın bir bü­tün ola­rak ka­la­ma­ya­bi­le­ce­ği­ni' söy­le­di. Barzani, ül­ke­nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mi­li­tan­la­rı­nın ge­çtiğimiz haf­ta Mu­sul, Tik­rit ve Te­la­fer'i ele ge­çir­me­sin­den ön­ce­ki du­ru­mu­na dön­me­si­nin çok güç ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

TEK ÇÖZÜM SİYASET

Sün­ni böl­ge­le­rin, Şi­i Irak hü­kü­me­ti ta­ra­fın­dan ih­mal edil­dik­le­ri his­si­ne ka­pıl­dık­la­rı­nı ifa­de eden Neçirvan Bar­za­ni, tek çö­zü­mün si­ya­set ara­cı­lı­ğıy­la ge­le­bi­le­ce­ğini şu söz­ler­le di­le ge­tir­di:

‘İHMAL EDİLDİK’ HİSSİYATI

"As­ke­ri çö­züm ola­maz. Si­ya­si çö­zü­me, si­ya­si sü­re­ce ih­ti­yaç var. Bu­nu yap­ma­nın en iyi yo­lu da Sün­ni aşi­ret­le­ri ve­ya Sün­ni top­lu­luk­la­rı sü­re­ce dâ­hil et­mek­tir çün­kü şim­di ih­mal edil­dik­le­ri his­si­ne ka­pı­lı­yor­lar. Ta­bii ki IŞİD'in du­ru­ma mü­da­hil ol­du­ğu ger­çe­ği­ni yad­sı­ya­ma­yız ama me­se­le yal­nız IŞİD me­se­le­si de­ğil. Bu, Bağ­dat'ın Sün­ni böl­ge­le­re yö­ne­lik yan­lış po­li­ti­ka­la­rı­nın so­nu­cu."

IŞİD KERKÜK'E DAYANDI

Musul ve Telafer’i ele geçiren IŞİD, peşmergenin kontrolündeki Kerkük’e doğru iki koldan ilerlemeye başladı. Kuzeyde Molla Abdullah, güneyde Beşir nahiyelerini alan IŞİD Kerkük’ü kuşatmış durumda

Musul’u alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yönünü Kerkük’e çevirdi. Merkezi Irak Ordusu’nun çekilmesinin ardından Kuzey Irak Kürt Yönetimi’ne bağlı peşmergenin yerleştiği Kerkük’e saldıran örgüt bazı köyleri ele geçirdi.

 Kerkük'e 15 kilometre mesafede bulunan Tuzhurmatu nahiyesinin 5 kilometre güneyindeki Beşir kasabasına sabah havan topları ile saldırıya geçen örgüte peşmerge ve yerel polis karşılık verdi. 1000'den fazla Şii Türkmen'in yaşadığı Beşir yoğun çatışmaların ardından IŞİD'in kontrolüne geçti.

HALK KAMYONLARLA KAÇTI

Beşir’den Kerkük Devlet Hastanesi'ne 1'i Irak polisi, 1'i peşmerge, biri sivil 3 kişinin cenazesi ile 8 yaralının getirildiği belirtildi. Bölgeye girişlere izin verilmediği için ölü ve yaralı sayısı hakkında net bilgi verilemiyor. Peşmerge güçlerine sürekli mühimmat takviyesi yapıyor.

Beşir’de yaşayan Şii Türkmenler, bölgeden kamyonlarla kaçtı. Kadın ve çocuklar kamyonlara bindirilerek güvenli bölgelere gönderilirken, eli silah tutanlar çatışmak için nahiyenin dışına çıktı.

DEVRİYELER ARTIRILDI

IŞİD militanları Beşir’in ardından Musul-Kerkük yolundaki Molla Abdullah nahiyesine girdi. Örgütün Kerkük'e 11 kilometre mesafedeki Molla Abdullah nahiyesini de ele geçirdiği belirtiliyor. IŞİD'in güneyden Beşir, kuzeyden Musul istikametinden Kerkük'e yaklaştığı ve çatışmaları devam ettirdiği belirtiliyor.

Kerkük güvenlik birimleri her iki noktada yaşanan hareketli çatışmaları püskürtmeye çalışırken, kente olası sızmaları önlemek için de şehir içindeki devriyeleri artırdı.

Öte yandan IŞİD militanları Tuzhurmatu'da Türkmenlerin yaşadığı Çardağlı, Biravcılı ve Karanaz köylerini de ele geçirdi. Saldırılarda  3 kişinin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Türkmenler Tuzhurmatu’da silahlandı

Ira­k’­ın ku­ze­yin­de bu­lu­nan Ker­kük şeh­ri­ne bağ­lı Tuz­hur­ma­tu il­çe­sin­de ya­şa­yan Türk­men­ler, IŞİD mi­li­tan­la­rı­nın sal­dı­rı­sı­na kar­şı si­lah­lan­dı.

Halk bir­li­ği oluş­tu­ran Tuz­hur­ma­tu sa­kin­le­ri, 24 sa­at IŞİD mi­li­tan­la­rı­na kar­şı nö­bet bek­li­yor. IŞİD mi­li­tan­la­rı­nın ele ge­çir­di­ği böl­ge ile ken­di sı­nır­la­rı ara­sın­da çok kısa mesafe kalan Tuz­hur­ma­tu hal­kı ade­ta di­ken üze­rin­de. El­le­rin­de ağır si­lah bu­lun­ma­yan halk, dev­ri­ye ve nö­bet sis­te­mi ile ken­di­le­ri­ni ko­ru­ma­ya ça­lı­şı­yor.Yak­la­şık bin 500 ki­şi­den olu­şan gö­nül­lü sa­vun­ma gü­cü yet­ki­li­le­ri, IŞİ­D’den sık sık ken­di­le­ri­ne teh­dit gel­di­ği­ni ifa­de edi­yor.

Bugün


<< Önceki Haber Korkulan oldu, Irak için bölünme sinyali verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER