Kuzey Kore ABD'ye meydan okudu, savaş mı çıkıyor?

BM'nin Kuzey Kore'ye yaptırımları ters tepti. Pyongyang ABD'ye meydan okudu: "Önleyici nükleer saldırı hakkımız var."

Kuzey Kore ABD'ye meydan okudu, savaş mı çıkıyor?

Nükleer denemesi nedeniyle yeni BM yaptırımlarına hedef olan Kuzey Kore, Güney Kore ile 'saldırmazlık anlaşmasını' sona erdirdiğini açıkladı. Aslında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında bir barış anlaşması imzalanmadığı için iki ülke Kore savaşından bu yana hâlâ savaşta görünüyor. 1991 yılında tarafları bir masada buluşturan anlaşmalar kapsamında ekonomik, kültürel ve toplumsal işbirliği sağlanması amaçlanıyordu.

ANLAŞMALAR ARTIK GEÇERSİZPyongyang, 'saldırmazlık halinin' de aralarında bulunduğu bir dizi anlaşmayı geçersiz kıldığını duyurdu.
Kuzey Kore'nin açıklaması, geçen ay yaptığı nükleer denemelerden sonra BM'nin yaptırımlara yenilerini ekleyen bir karar almasını takip ediyor.

ABD'YE SALDIRMAK İNTİHAR OLUR

Chatham House düşünce kuruluşundan Dr. John Swenson- Wright'a göre 'balistik füze sistemleri yeterince gelişmemiş' olan Kuzey Kore, "ABD'ye saldırmanın intihar olabileceğinin" farkında.
Wright, Pyongyang'ın okyanus ötesine uzanmaya cesaret edemeyeceğini söylese de, aynı durumun sınır komşusu Güney Kore için geçerli olmayabileceğini ifade ediyor.

SÖYLEMLERİN SEVİYESİ ENDİŞE VERİCİ 

BC'nin Today adlı radyo programına konuşan İngiltere'nin Eski Kuzey Kore Büyükelçisi John Evarard şu yorumu yapıyor:
"Söylemlerin seviyesi endişe verici… Kuzey Koreliler, ateşkesi geçersiz kıldıkları açıklamasını ilk defa yapmıyor… Yine de, kırmızı hattı kesmek ve ateşkesin geçerli olmadığını söylemek istikrarsızlığın yanı sıra yanlış anlaşılma riskini de doğuruyor. Bu da bu talihsiz durumu tırmandırabilir."

ÇATIŞMA EN ÇOK ÇİN'E ZARAR VERECEK

Çin, bölgede çıkabilecek çatışmanın en çok kendisine zarar vereceğini bildiği için şimdi tarafların tekrar masaya oturması ve anlaşmaya varması için uğraşıyor.
BM'nin yaptırımlarının ardından Kuzey Kore'nin ABD'ye yönelik 'önleyici saldırı' tehdidi savurması ve Güney Kore ile 'saldırmazlık' anlaşmasını geçersiz kılması yeni bir çatışma riskini doğursa da genel kanı Çin'in sınırları aşan bir çatışmaya engel olacağı yönünde

<< Önceki Haber Kuzey Kore ABD'ye meydan okudu, savaş mı çıkıyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER