Kuzey Kore'den sürpriz hamle

Son dönemde gerginliğin hakim olduğu Kuzey - Güney Kore ilişkilerinde şaşırtan bir gelişme yaşandı.

Kuzey Kore'den sürpriz hamle

Son zamanlarda aşırı derecede gergin olan Kuzey Kore-Güney Kore hattında büyük bir çözülme görüldü. Pyongyang yönetimine bağlı Vatanı Barışçıl Birleştirme Konseyi, Kuzey Kore Merkez Kanalı'na yaptığı resmi açıklamada, Güney Kore'nin resmi makamlarla görüşme isteğinde bulunduğunu bildirdi. Konsey yaptığı bildiride, başta Keasong Endüstiri Bölgesi olmak üzere, kutsal sayılan Keumgang Dağı'nın tekrar turizme açılması ve sınırdan dolayı ayrılan ailelerin görüştürülmesi meseleleri üzerine Güney Kore'deki resmi yetkililer ile görüşmeye hazır olduklarını ifade etti.

Kuzey Kore, son zamanlarda başta Keasong Endüstiri Bölgesi'nde yatırımı olan Güney Koreli işletmeciler başta olmak üzere Güney Kore'deki sivil toplum örgütleri görüşme talebinde bulunmuştu. Seul yönetimi ise, resmen ilişkilerin kesilme noktasında olduğu bir durumda, Kuzey Kore'nin kendi sivil toplum kuruluşlarına görüşme talebinde bulunmasına karşı çıkmıştı. Güney Kore, Kuzey Kore'nin öncelikle kendileri ile resmi bir diyaloga geçmeleri gerektiğini savunmuştu.

GÜNEY KORE: KUZEY KORE'NİN GÖRÜŞME TEKLİFİNİ OLUMLU KARŞILIYORUZ

Kuzey Kore'nin diyalog teklifinde bulunmasından sonra gözler Güney Kore'deki resmi makamlara çevrildi. İlk açıklama Güney Kore Birleştirme Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık Sözcüsü Kim Hyung-seok, Vatanı Barışçıl Birleştirme Konseyi'nin görüşme teklifini olumlu karşıladıklarını ifade etti. Sözcü Kim, "Artık hükümet gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ikili görüşmelerin zamanı ve içeriği ile gerekli açıklamayı yaparız" diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Kuzey Kore'den sürpriz hamle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER