Kuzey Kore'nin bu denemesi depreme sebep oldu!

Kuzey Kore'de nükleer reaktörlerin bulunduğu bölgede 4,9 veya 5,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Uzmanlar, depremin nükleer deneme sebebiyle gerçekleştiğini belirtiyor.

Kuzey Kore'nin bu denemesi depreme sebep oldu!

Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin 6 ya da 7 kiloton gücünde olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı. Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-Seok düzenlediği basın toplantısında, söz konusu denemenin 6 ila 7 kiloton gücünde olabileceğini belirtti.

Kuzey Kore'nin Kuey Hamkyung bölgesindeki Kilju kasabasında yerel saat ile 11.57'de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve bölgenin nükleer deneme alanı olduğu ifade edilmişti. 

Güney Koreli yetkililer, söz konusu sarsıntıyla, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığına inandıklarını söylemişti. Kuzey Kore ajansı ise deneme iddialarını doğrulayarak "ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini" duyurdu.

Ajans, "ülkenin ABD'nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini" belirtti. Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.

Ban nükleer denemeyi kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nükleer denemenin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğunu bildirdi.

Pyongyang'ın, uluslararası toplumun provokasyondan sakınılması yönündeki çağrılarına karşı gelmesinin üzücü olduğunu dile getiren Ban, Kuzey Kore'ye bir kez daha nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin birlik ve bütünlük içinde gerekli adımları atacağına inandığını ifade etti. Öte yandan BM Güvenlik Konseyi'nin bugün konuya ilişkin acil olarak toplanacağı öğrenildi.

CTBTO da Kuzey Kore'de sismik hareketi teyit etti

Merkezi Viyana'da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) de Kuzey Kore'de 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölgede sismik hareketliliği teyit etti.

CTBTO'dan yapılan açıklamada, sismik hareketliliğin patlama nedeniyle oluşan türden bir hareketlilik özelliği gösterdiği kaydedilerek, hareket merkezinin kabaca 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölge olduğu vurgulandı.

 Kuzey Kore: 3. nükleer denememizi başarılı bir şekilde yaptık

Kuzey Kore televizyonu, başarılı bir şekilde nükleer deneme yaptıklarını duyurdu.  Kanal, Savunma Teknoloji Müsteşarlığı tarafından yeraltı nükleer deneme merkezinde 3. nükleer denemenin  başarılı bir şekilde gerçekleştiklerini duyurdu. Diğer nükleer denemelere göre  güçlendirilmiş nükleer başlığın kullanıldığına dikkat çeken Kuzey Kore televizyonu,  kullanılan maddelerden dolayı çevreye zarar vermeden nükleer denemeyi yaptıklarını söyledi.

Yayın sırasında sık sık tam bağımsızlık öğesine vurgu yapan sunucu, ABD'yi eleştirmeyi de  ihmal etmedi. Sunucu sözlerini şöyle devam ettirdi: "Bu nükleer deney, cumhuriyetimizin(Kuzey Kore'nin) hukuki ve barışçıl uydu gönderme hakkını ihlal etmeye çalışan ABD'nin bitmek tükenmek bilmeyen düşmanca tavırlarına karşı ülkenin güvenlik ve bağımsızlığı korumak için gerçekleştirilmiştir." 

         -Beyaz Saray: "Oldukça provokatif bir eylem"
         
Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin son nükleer  denemesini, ABD'nin güvenliğini ve uluslararası barışı tehdit eden "oldukça  provokatif bir eylem" diye niteledi.

         Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD'yi  ve müttefiklerini savunmak için gereken adımları atmayı sürdürme sözü verdiği,  aynı zamanda uluslararası toplumun da bu konuda süratli ve güvenilir bir eylemde  bulunmasını arzu ettiği belirtildi.

         Obama'nın, bu tür çabaların "Kuzey Kore'yi daha güvenli kılmayacağını"  vurguladığı ve "Kuzey Kore'nin, kitle imha silahlarının derdine düşüp kendi  halkını giderek daha da fazla yalnızlaştırdığını ve yoksullaştırdığını"  kaydettiği belirtildi.

         Kuzey Kore'nin resmi ajansı, üçüncü nükleer denemenin başarıyla  gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Kuzey Kore, 2006 ve 2009 yıllarında da nükleer  denemeler yapmıştı.



<< Önceki Haber Kuzey Kore'nin bu denemesi depreme sebep oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER