Rusya'dan kafa karıştıran uçakla ilgili açıklama

Karadeniz kıyısında uçan Rus uçağının sırrı çözüldü

Rusya'dan kafa karıştıran uçakla ilgili açıklama

Türkiye’nin Karadeniz kıyısına paralel uçan Rus ordusuna ait İlyuşin IL-20 tipi uçağın görevinin “istihbarat” amaçlı olduğu Rusya tarafından da doğrulandı. Rusya’nın istihbarat uçağının uçuşuyla ilgili “Karadeniz kıyısındaki Soçi’de düzenlenecek kış olimpiyatlarının güvenliği ile ilgili bir uçuş” savunması yaptığı öğrenildi.

Kış olimpiyatları 7-23 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek. Genelkurmay Başkanlığı önceki gün bir Rus askeri uçağının uluslararası hava sahasında, Türkiye’nin Karadeniz kıyılarına paralel şekilde ilerlemesi üzerine “alarm” durumuna geçildiğini ve Merzifon’dan kaldırılan iki F16 savaş uçağı ile Rus uçağına “önleme” yapıldığını açıklamıştı.

Habertürk'ün haberine göre; Genelkurmay “Alarm”ın nedenini açıklamadı ancak Merzifon Üssü’nün alarma geçirilmesinin ardından, Türkiye ile Rusya’nın da taraf olduğu Açık Semalar Anlaşması (ASA) bulunuyor. Anlaşma taraf ülkeler üzerinde istihbarat uçuşu yapılmasına izin veriyor ancak tarafların uçuştan önce bilgi vermesi gerekiyor.

Bu kapsamda Rusya’nın uçuşa ilişkin Ankara’ya bildirimde bulunması ve Rus mürettebata Türk subaylarının refakat etmesi gerekiyordu. Önceki günkü uçuş önceden “bilgi verilmediği için” ASA kapsamı dışında değerlendirildi. Türk savaş uçakları alarm durumuna geçirilerek Karadeniz’e yönlendirildi. ASA kapsamında, gözleyen taraf kurallara uymak şartıyla hiçbir kısıtlama olmaksızın istediği rotayı izleyebiliyor. Türk Hava Kuvvetleri, ASA çerçevesinde 2006 yılında Rusya ve ABD üzerinde gözlem uçuşu yaptı. Geçen yıl da bir Rus uçağı Diyarbakır‘a gelerek Suriye sınırında uçtu.
<< Önceki Haber Rusya'dan kafa karıştıran uçakla ilgili açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER