Suriye Başkenti'nin çok az bilinen sırrı

Şam, konum olarak tarihte ilk cinayetin işlendiği yer olarak biliniyor.

Tarihteki ilk cinayet Şam'da mı işlendi?

Tarih boyunca İslam'ın hoşgörüsünün sergilendiği en önemli mekanlardan birisi olan Şam, aynı zamanda insanoğlunun yeryüzünde güç kavgası için ilk cinayeti işlediği yer… 

İnsanlık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Suriye, son zamanlarda dünyaya adını acıyla duyuruyor. Fakat bu korkunç cinayetler Suriye tarihi için bir ilk değil. Zira Şam, yeryüzünde insanlık tarihinin ilk cinayetinin yaşandığı yer olarak rivayet ediliyor.

Konuyla ilgili Samanyolu Haber TV’ye konuk olan İlahiyatçı Sait Aktürk,Şam’da, kitaplarımızda ve İslami kaynaklarımızda yer alan bilgiye göre yeryüzünün ilk cinayetine şahit olmuştur” dedi. Habil’in kabri olarak bugünkü Şam merkezine yaklaşık 30 km mesafede ziyaret edilen bir mağara bulunduğunu söyleyen Aktürk, “Tarihteki cinayetler silsilesine ne yazık ki Şam’da bu bahsedilen yerde başlanmıştır” ifadesinde bulundu.

EVVELİ ŞAM AHİRİ PERİŞAN

Peygamber Efendimizin (sas) de konuyla ilgili hadisine değinen Aktürk, “Hadiste, Zulümle öldürülmüş hiç kimse yoktur ki, onun kanında Adem'in ilk oğluna bir pay düşmesin. Çünkü adam öldürenlerin ilki odur, diye bahsedilmektedir. Efendimiz burada kötü bir çığır açan, kötü bir hadiseye örnek olanların, arkasından taklit edilmek suretiyle işlenen bir günahın onlara da yazılacağını söylemiştir” açıklamasında bulundu. 

İlk cinayetin işlendiği yer olarak Şam’da ziyaret edilen mekanın insanlar üzerinde psikolojik olarak büyük bir etkisi olduğunu söyleyen Aktürk, cinayet yeri ile ilgili rivayetlere de değindi; “Çeşitli rivayetlere göre bir zamanlar bu mağaranın tepesinden kan damladığı söylenirken başka bir rivayete göre ise cinayetin tam olarak bu mağaranın içinde işlendiğini ve Kabil’in günlerce burada ne yapacağını bilmeden beklediği söylenir.”  

İlk cinayet ve ilk ölüm hadisesi olması açısından önem arz eden bu olay karşısında Kuran-ı Kerim’de şu ayet yer almaktadır; “Böylece (Kabil) kaybedenlerden oldu. Allah, kardeşinin cesedini nasıl örteceğini ona göstermek üzere, yeri eşeleyen bir karga gönderdi. O, Bana yazıklar olsun! Kardeşimin ayıbını örtmek için bu kargadan da mı aciz oldum? dedi de, böylece yaptığına pişmanlık duyanlardan oldu.(Maide,27-32)”

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Suriye Başkenti'nin çok az bilinen sırrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER