Türkiye ABD'ye bu rahatsızlığını iletecek!

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin daveti üzerine Paris’e giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ankara’nın kimyasal silahların devri hakkında çekincelerini iletecek.

Türkiye ABD'ye bu rahatsızlığını iletecek!


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin dün sabah sürpriz daveti üzerine bugün Paris’e geçecek olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’deki kimyasal silahların devrine ilişkin yapılan anlaşmaya yönelik çekincelerini iletecek. Davutoğlu’nun Türk hükümetinin atılan adımı yeterli bulmadığını Kerry’ye ileteceği belirtiliyor. Fransa’da Suriye konusunda Rusya ile varılan anlaşma konusunda temaslarda bulunacak olan Kerry, Davutoğlu’nu Türk hükümetinin konu hakkında öneri ve değerlendirmelerini dinlemek üzere Paris’e davet etti. Kerry, önceki gece aradığı Davutoğlu’nu dün sabah yine arayarak Paris’e çağırdı. Milliyet'in haberine göre, görüşmede Suriye’de rejimin elindeki kimyasal silahların imhasına ilişkin Rusya ile ABD arasında varılan mutabakat çerçevesinde izlenecek yöntem ele alındı.

Tabanca yoksa bıçak kullanır’
Davutoğlu, ABD’li mevkidaşı Kerry ile bugün Paris’te Suriye hükümetinin elindeki kimyasal silahların imhasına ilişkin bir değerlendirme toplantısı yapacak. Davutoğlu ve Kerry, kimyasal silahların imhası hakkında atılacak adımları ele alacak. Davutoğlu’nun kimyasal silahların uluslararası denetime açılmasını, “olumlu” bir gelişme olarak gördüklerini ancak kimyasal silah dışındaki cinayetlerin ele alınmamasını, belirlenen takvimin uzun olduğunu ve Suriye’de akan kanı durdurmayacağını mevkidaşına ileteceği bildirildi. Davutoğlu, geçtiğimiz hafta kimyasal silahların uluslararası denetime bırakılması teklifinin Türkiye’yi tatmin etmeyeceğini belirterek, “Bunu yapmak, bir taraftan da zımnen suçu kabul etmektir” demişti. Bir yetkili, kimyasal silahların uluslararası denetime açılmasının, ülkede hükümet eliyle gerçekleştirilebilecek katliamların önünü almayacağını vurgulayarak  “Tabanca yoksa, bıçak kullanılır” dedi. Davutoğlu’nun Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal ile de temaslarda bulunacağı tahmin ediliyor.

<< Önceki Haber Türkiye ABD'ye bu rahatsızlığını iletecek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER