Türkiye, Hindistan’a taşındı!

Hint -Türk Diyalog Vakfı (Indialogue) tarafından organize edilen "Türk Festivali" Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Türkiye havası estirdi.

Türkiye, Hindistan’a taşındı!

Bugün başlayan Türk Festivali "Turkish Fest 2013" markası ile gelenekselleşirken binlerce ziyaretçi programın yapıldığı alışveriş merkezine akın etti. 
         
Festivalin açılışını Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar, Hindu kanaat önderi Swami Nikilenanda Sarasti ile birlikte yaptı. Açılış programına; Azerbaycan ve Türkmenistan büyükelçilerinin yanı sıra eğitimci, bürokrat ve milletvekilleri de katıldı.

Festivalde üç gün boyunca semazen ve mehteran ekiplerinin yanı sıra, Türk halk müziği dinletileri, Hintli öğrencilerin hazırladığı Türk folklor dansları, Türkiye'nin değişik şehirlerini temsil eden kültürel etkinlikler, Türkiye'yi temsil eden minyatürler, fotoğraf sergileri, video gösterileri,Türk bayanların hazırladığı yöresel yemekler, tatlılar, yöresel kıyafetler ve hat sanatı gibi daha birçok etkinlik Yeni Delhi'de sevenleri ile buluşacak. 
      
Türkçe Olimpiyatlarına hazırlanan Hintli öğrencilerin folklor gösterileri büyük ilgi görürken mehteran ve semazen gösterileri izleyenlerin beğenisini kazandı. Sempatik tavırları ile izleyicilerin büyük beğenisini kazanan çocuklar, festivale büyük renk kattı.
        
Festivalin açılışını yapan Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar yaptığı konuşmada Hindistan ile Türkiye'nin tarihi yakınlığına değinerek, bu tarihi yakınlığın karşılıklı turistik gezi ve ticaretin canlandırılması ile zenginleştirilmesi gerektiğini anlattı.
         
Hindistan'ın önde gelen ve medyanın büyük ilgi gösterdiği Hindu liderlerin başında gelen Svami Nikhilenanda Saraswati kendisinin de bir Türkiye aşığı olduğunu belirterek geçtiğimiz yıl gittiği Türkiye'de, Türk halkının sıcaklığına ve misafirperverliğine hayran kaldığını dile getirdi.
         
Türkçe konuşan biyoloji öğretmeni Haydar Ali, geçtiğimiz yıllarda Türkçe öğrenmek için Türkiye'ye gittiğini, geri geldiğinde başta İstanbul olmak üzere gittiği yerleri çok özlediğini söyledi. Haydar Ali, Delhi'nin en büyük alışveriş merkezlerinden birinde organize edilen Türk festivalinin kendisi için Türkiye özlemini giderdiğini sözlerine ekledi.
         
Festival kapsamı ve çeşitliliği ile Hindistan'da yapılan kültürel organizasyonların en büyüklerinden biri olarak kayıtlara girerken, halkın yoğun ilgisi organizatörleri mutlu etti. Festivali organize eden Indialogue Vakfı Delhi organizatörü Yavuz Kotan bu yıl festivali biraz daha büyüterek geçen seneki büyük talebe cevap vermeye çalıştıklarını söyledi. Her yıl 15 milyon Hintli'nin turizm amaçlı ülke dışına çıktığını söyleyen Kotan, bu rakamın sadece 75 bininin Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti. Kotan, amaçlarının hem Türkiye'yi burada Hindistan'a tanıtmak hem de Türkiye'yi ziyaret etmelerini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi. Bu şekilde hem iki ülke halkı daha çok diyaloğa geçerek birbirini tanıyacak ve iyi ilişkiler kuracaklarına inandıklarını belirten Kotan, "Bu tarz festivaller hem sosyal hem kültürel hem de ticari ilişkilerin artmasına vesile olacaktır" dedi.

Yavuz Kotan ayrıca katkılarından dolayı Eyüp Belediyesi'ne, Kültür Bakanlığı'na, Hindistan'daki Türkiye Büyükelçiliği'ne ve diğer sponsorlara teşekkür etti.

Üç gün sürecek olan festivalde Galata Kulesi, Sultanahmet Camii, Truva atı ve Topkapı Sarayı giriş kapısı gibi minyatürler büyük ilgi görüyor.

CİHAN

<< Önceki Haber Türkiye, Hindistan’a taşındı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER