Türkiye'yi eleştiren Almanya kendi ülkesindekileri görmüyor!

Gezi olayları için 'Dehşete düştüm' diyen Merkel'i zora sokacak haber!

Türkiye'yi eleştiren Almanya kendi ülkesindekileri görmüyor!

Türkiye ve Almanya arasında Gezi Parkı olayları ve ‘polis şiddeti’ tartışmalarıyla başlayan ve Avrupa Birliği üyelik müzakereleriyle gerilen ilişkilerde Almanya’nın tavrı sorgulanıyor. Gezi Parkı olayları ve Stuttgart 21 protestoları arasındaki benzerlikler ise bir hayli dikkat çekici.

Başbakan Angela Merkel, Türkiye’deki olayları izlerken ‘dehşete düştüğünü’ belirtmiş ve Türk polisinin ‘çevreci’ göstericilere ‘uyguladığı’ şiddeti eleştirmişti.

Avrupa Birliği de Almanya’nın girişimiyle toplanmış ve Türkiye’deki olaylarda polisin tutumunu eleştiren bir açıklama yapmıştı.

STUTTGART 21'DE TAM TERSİ OLDU

Ancak aynı olayların Almanya’da neredeyse birebir kopyası, Stuttgart 21 projesi adlı ana tren garının yıkılması ve çevredeki ağaçların kesilmesi kapsamında Ekim 2010'da bu kentte yaşandı.

Ancak Alman Şansölye projeyi savunarak, polis tarafından göstercilere uygulanan şiddete göz yumdu ve göstericileri eleştirdi.

GEZİ PARKI DEĞİL, SCHLOSSGARTEN PARKI

Zaman'da yer alan habere göre; 2009 yılında ekonomik krize rağmen 7 milyar euroluk Stuttgart 21 projesi için düğmeye basıldığında Stuttgart’ta ana tren garının yıkılması ve çevredeki ağaçların kesilmesi için de start verildi.

Gar inşaatı için Eylül 2010'da Schlossgarten (şılosgartın) Parkı’ndaki ağaçların kesilmesiyle yeni bir evreye girildi.

‘KARA PERŞEMBE’ OLARAK ANILDI

Parkta toplanan binlerce çevreci göstericiye tazyikli su sıkan, biber gazı ve göz yaşartıcı içerikli bombalar atan polisin müdahalesi nedeniyle, aralarında çocukların da bulunduğu 400'den fazla kişi yaralandı.

Polisin orantısız güç kullanması büyük tepki çekerken, söz konusu olaylar Stuttgartlılar tarafından ‘Kara Perşembe’ olarak anıldı. Ekim 2010'da yaşanan olaylar halkta büyük öfke uyandırdı.

İKİ GÖZÜNDEN AĞIR YARALANDI

Gösterilere katılan yaşlı Alman Dietrich Wagner, polisin sıktığı tazyikli su nedeniyle iki gözünden de ağır yaralandı. En genci 15 en yaşlısı 68 olan göstericilerden 28'i göz altına alındı.

Olaylarda 16 kişi daha ağır yaralandı, orantısız güç kullanan 11 polis hakkında da soruşturma açıldı.

68 yaşındaki emekli Alman, ağır yaralı diğer bazı göstericiler ile birlikte Baden Württemberg eyalet yönetimi hakkında 100 bin euro tazminat davası açtı.


<< Önceki Haber Türkiye'yi eleştiren Almanya kendi ülkesindekileri görmüyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER