"Rusya ve Türkiye, Suriye konusunda ortak çözüm üretmeli"



Rusya Dışişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi (MGİMO) öğretim üyesi Veniamin Popov, Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda ortak çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Popov, "Türk-Rus ilişkileri güzel gelişiyor. İlişkilerimizin daha da geliştirilmesi yönünde çabalarımızı artırmamız lazım. Türkiye ve Rusya; ikisi de Avrasya ülkesi. Dolayısıyla daha fazla işbirliği yapmamız gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Osmanlı ve Rusya'nın 13 kez savaştığına dikkat çeken Popov, ancak şimdilerde çok farklı bir dönem yaşandığını kaydetti. Popov konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugünlerde başta doğalgaz olmak üzere çeşitli alanlarda verimli işbirliğimiz hakkında konuşuyoruz. Türkiye milletvekillerinin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) Rusya lehine oy desteğinde bulunduğunu hatırlatmak isterim. Rusya'ya verdiği destek için Türk dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz."

Popov, iki ülke ilişkilerinin farklı alanlarda da devam etmesi gerektiğini belirterek, "Örneğin, Rusya'ya Türkiye daha fazla meyve sebze satabilir." dedi.

AB'NİN GELECEĞİ AKDENİZ'DEKİ GELİŞMELERE BAĞLI

Yunanistan'daki son seçimleri değerlendiren Rus diplomasi akademisyeni, "Bugün Avrupa Birliği'nde (AB) önemli gelişmeler yaşanıyor. Yunanistan'ın AB'yi terk edeceğinden endişe ediliyor. Şu anda dünya gündemi Akdeniz'de yaşanan bu gelişmelere bağlı. Yunanistan'ı İspanya da takip edebilir. Orada da benzer durum var."

Akdeniz bölgesinde yaşanan bu gelişmelerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Popov, Avrupa Birliği'nin geleceğinin buna bağlı olduğunu iddia etti. Türkiye'nin konumunun bu noktada çok önemli olduğuna değinen Popov, iki ülkenin daha sıkı ve koordineli çalışılması gerektiğini belirtti.

SURİYE KONUSUNDA FARKLI DÜŞÜNÜYORUZ

Suriye konusunda Moskova ve Ankara'nın farklı düşündüğünü hatırlatan Popov, "Geçen hafta Moskova'da Suriye muhalefeti ve hükümet arasında görüşmeler yapıldı. Ben de 4 gün bu heyetin arasındaydım. Rusya olarak biz de Suriye'de barıştan yanayız, toprak bütünlüğünün korunmasından yanayız. Rusya ve Türkiye olarak Suriye konusunu faal şekilde masaya yatırmak ve sonuç olarak ortak çözüm üretmemiz lazım. Savaşla Suriye sorununun çözümü mümkün değil, oturup masaya anlaşmak lazım." çağrısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber "Rusya ve Türkiye, Suriye konusunda ortak çözüm üretmeli" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER