Dünyada öğretmenlerin saygınlığı arttı, Türkiye'de düştü

Eğitim-öğretim alanında araştırmalar yapan Varkey Vakfı, 35 ülkeden eğitimcilerle yaptığı değerlendirmelerle öğretmenlerin ülkelerindeki statülerini karşılaştırdı.

SHABER3.COM

Küresel Öğretmen Durumu Endeksi'ne (Global Teacher Status Index) göre, Asya ülkeleri öğretmenlerin en çok saygı duyulduğu bölgeler olarak öne çıkarken, Türkiye 35 ülke arasında 7. sırada yer aldı.

Euronews'in haberine göre Varkey Vakfı, 2018 yılında yaptığı araştırmayı 2013 yılı verileriyle karşılaştırdığında öğretmenlerin toplum içindeki konumunda küresel çapta iyileşme gözlemledi. Türkiye ise 5 yıllık süre zarfında öğretmenlerin en çok statü kaybettiği üçüncü ülke olarak dikkat çekti.

Öğretmenlerin ülkelerindeki gelir seviyeleri, öğrenciler ve toplumdan gördükleri saygı baz alınarak gerçekleştirilen Küresel Öğretmen Durumu Endeksi (GTSI) araştırmasına göre en yüksek statüye sahip öğretmenler Çin’de bulunuyor. Bu alanda 2013 yılındaki lider konumunu koruyan Çin’i sırasıyla Malezya, Tayvan, Rusya ve Endonezya, Kore ve Türkiye takip ediyor.

Araştırma sonuçlarına göre Brezilya 35 ülke arasında öğretmenlerin prestijinin en düşük olduğu ülke konumunda. İsrail, İtalya ve Gana sırasıyla Brezilya’dan sonra öğretmenlerin toplum ve öğrenciler tarafından en az itibar gördüğü ülkeler.

Varkey Vakfı, Küresel Öğretmen Durumu Endeksi sonuçlarını Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (Program for International Student Assessment-PISA) ile de karşılaştırdı.

Sonuçlar vakfın 'değerli öğretmen-başarılı öğrenci' teorisini doğrular nitelikte.

Türkiye 2013 yılına göre en negatif değişim gösteren 3. ülke

Varkey Vakfı GTSI sonuçları 2018 yılı anket sonuçlarını 2013 yılında yaptığı araştırmayla da karşılaştırdı. Yunan öğretmenler bu süre içerisinde en çok prestij kaybeden eğitmenler olarak dikkat çekerken bu alanda Mısır ikinci, Türkiye ise üçüncü sırada yer aldı.

İsviçre ve Japonya ise 2013-2018 yılları arasında öğretmenlerine en iyi statü gelişimini sağlayan ülkeler oldu.

Öğretmen saygı endeksinin PISA skorlarıyla ilişkisi

Varkey Vakfı, öğrencilerin akademik başarılarının öğretmenlerinin refah durumuyla ilişkili olduğunu iddia ediyor. Vakfın Küresel Öğretmen Durumu Endeksi (GTSI) sonuçları PISA değerleriyle karşılaştırdığında, iki veri arasındaki doğru ilişki birkaç istisna haricinde net bir şekilde kendini gösteriyor.

GTSI değerlerinde lider olan Çin'in PISA puanı 7 iken üçüncü sırada olan Tayvan'ın puanı 3,5.

En yüksek skorun 'bir', en düşük skorun 'otuzbeş' olduğu PISA değerlendirmesinde puanı 28 olan Brezilya'nın GTSI sıralamasında son sıra olması da şaşırtıcı gözükmüyor.

Türkiye'nin ise öğretmen refahı sıralamasındaki en iyi 7. ülke konumuna rağmen PISA skorunun 25 olması genel tabloya tezat olarak dikkat çekiyor.

<< Önceki Haber Dünyada öğretmenlerin saygınlığı arttı, Türkiye'de... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER