Dünyanın en büyük gazetecilik örgütü WAN-IFRA'dan Hükümet'e çağrı

120’yi aşkın ülkede üyesi bulunan Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği, Türkiye’de gazetecilerin mesleklerini icra ettikleri için tutuklandığını belirtirken, terörle mücadele yasalarını gazetecileri tutuklamak için kullanmanın yürütme yetkisinin apaçık bir suistimali olduğunu kaydetti.

Dünyanın en büyük gazetecilik örgütü WAN-IFRA'dan Hükümet'e çağrı

7 Haziran’daki kritik seçimler öncesi iktidarın özgür medyaya yönelik baskılarına uluslararası tepkiler gelmeye devam ediyor. Basın ve ifade özgürlüğünü hedef  alan uygulamalara karşı en son uyarı, dünyanın en büyük gazetecilik örgütü olan Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği’nden (WAN-IFRA) geldi. 

WAN-IFRA yönetim kurulunda önceki gün alınan kararda, eleştirel basının demokrasinin bir parçası olduğu vurgulanarak, Türk hükümetine özgür medyaya karşı yapılan saldırılara son verme çağrısında bulunuldu. 120 ülkedeki 18 binden fazla medya kurumunu çatısı altında toplayan WAN-IFRA’nın Washington’da gerçekleştirdiği kongre sırasında alınan kararda Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Serdar Coşkun’un muhalif basının susturulması talebi de “alarm verici” olarak nitelendi. Kararda, “Yönetim kurulu, Türk yetkililere medya çeşitliliğinin demokratik toplumun ön şartı olduğunu hatırlatır. Devleti, eleştirel ve muhalif seslere, ifade hürriyeti hakkını engellenmeden kullanılması için gerekli yerin verilmesi için yetkisi dahilindeki her şeyi yapmaya çağırıyor.” denildi.

Türkiye, gazeteciler için en büyük hapishane

WAN-IFRA ayrıca mesleklerini icra ettikleri için tutuklanan gazetecilerin salıverilmesini istedi. Eleştirel haberleri sebebiyle gazeteci tutuklamanın İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin ifade hürriyetiyle ilgili 19. maddesinin ‘direkt ihlali’ olduğunu kaydeden WAN-IFRA, ‘terörle mücadele kanunlarını gazetecileri tutuklamak için kullanmanın yürütme yetkisini apaçık bir şekilde suistimal etmek’ olduğunu belirtti. Bir dizi senaryosu gerekçe gösterilerek tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca 5 ayı aşkın bir süredir cezaevinde. Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu da darbe planlarını ortaya çıkaran belgelerle ilgili 5 yıl önce yaptığı haberlerden dolayı mart ayı başında tutuklanmıştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkiye’yi basın hürriyeti endeksinde 180 ülke arasında 149. sıraya yerleştirirken, Freedom House da ‘hür olmayan’ ülkeler kategorisine indirmişti.

WAN-IFRA yönetim kurulu kararında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için verilen idam kararı için kullandığı “Yüzde 52 ile idam” manşetinin ardından Hürriyet Gazetesi’ni hedef almasına da değinildi. Kararda, “Yönetim kurulu, Türk hükümetini acil olarak medyada çoğulcu seslerin ehemmiyetinin farkına varmaya ve özellikle Türk vatandaşlarının sandığa gitmesine birkaç gün kalmışken bağımsız haber kaynaklarının gelişimi için şartları sağlamaya çağırıyoruz.” denildi. WAN-IFRA’nın Başkanı Tomas Brunegård da dün genel kurulda yaptığı konuşmada Kuzey Kore’den İran’a dünyada medya özgürlüğünün yaşadığı sorunları sıralarken Türkiye’ye temas etti. Brunegård, “Bugün Türkiye dünyada gazeteciler için en büyük hapishane.” dedi.

<< Önceki Haber Dünyanın en büyük gazetecilik örgütü WAN-IFRA'dan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER