Dünyanın kardeş şehirleri Mersin'de buluştu


1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi, 25 ülkeden 50 belediye başkanı ve 200 katılımcıyı Mersin'de buluşturdu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Turizm Platformu işbirliğindeki zirve Erdemli ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen zirvede dünya turizmindeki gelişmeler, turizm pazarlamasının ülkeler arasındaki önemi ve kardeş şehirlerin turizme nasıl katkı sağlayacağı konuları konuşuldu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz açılışta yaptığı konuşmada, dünyada bir ilkini gerçekleştirecekleri 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi'nin turizme ve turizmin geleceğine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Zirvenin ülkeler arası diyaloğun gelişmesi, birlik ve beraberliğin pekişmesi adına önemli bir misyonu da gerçekleştirdiğini anlatan Kocamaz, "Bugün burada dünyanın dört bir yanından gelen kardeş şehirlerle ve turizm sektörünün önemli temsilcileriyle, kardeş şehir olmanın avantajlarını, bunu turizme ve ilişkilerimizin geliştirilmesine nasıl yansıtabileceğimiz konusunda önemli bilgiler paylaşacağız." dedi.

Belediyelerin rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kente sosyal, kültürel ve ekonomik katkılar sağlayan, bir kenti her yönüyle sürdürülebilir kılan önemli hizmet birimleri olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, "Belediyeler, temel görevlerinin yanı sıra evrensel bir misyona da sahiptir. Bu evrensel rolün en güzel örneği kardeş şehirler oluşumudur, uluslararası platformda diğer bir deyişle belediye ortaklıklarıdır. Bu ortaklıklar aslında iki farklı belediye ve kent arasındaki dayanışmanın, kültür ve tecrübe paylaşımının, birlik ve beraberliğin ortaklığıdır, kente yeni bakış açısı kazandırır." diye konuştu.

Vali Özdemir Çakacak ise böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Zirvenin kentleri ve toplumları birbirine daha da kaynaştırarak, dünya barışının tesisine katkı sağlayacağına inandıklarını ifade eden Çakacak, "Çok kıymetli konuklarımızın Mersin'de buluşmasından büyük bir memnuniyet duymaktayız. İnanıyoruz ki bu zirve, giderek güçlenerek önümüzdeki yıllarda büyüyecek ve hem katılımcılar için büyük fırsatlar yaratacak hem de çok daha fazla kardeş şehrin, kardeşlik dostluk içinde buluşmalarını sağlayarak aynı zamanda dünya barışına da önemli katkılar yapacaktır." dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, kardeş kent olmanın kültürel bir yakınlaşma gibi görünse de aslında turizm başta olmak üzere her alanda ekonomik ilişkileri tetikleyen bir aktivite olduğunu vurguladı. Bu kardeş kentler zirvesinin kendilerinin daha çok bir araya gelmesine vesile olacağına ve böylece halkların birbirini daha çok tanımasına yol açacağına inandığını anlatan Aşut, "İnanıyorum ki bu zirve kentlerimizin hem kültürel hem de ekonomik ilişkilerinde yepyeni ufuklar açacaktır. Bu anlamda bu yeni ufuklara yani kentlerimizin barışına, huzuruna, kardeşliğine ve zenginliğine yol açacağına gönülden inandığımız bu buluşmanın hepimize hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Turizmi desteklemek için yapılan çalışmaların hayatlarının büyük kısmını oluşturduğunu belirten Federal Almanya eski Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, "Bizleri Mersin'de bir araya getirerek zor bir işi başardınız, sizlere çok teşekkür ederiz. 100'den fazla belediye başkanı, kardeş şehirlerin işbirliğini desteklemek için Mersin'e geldiyse bu başlı başına büyük bir başarı sayılabilir ve geleceğimizi bunun üzerine inşa edebiliriz." ifadelerini kullandı.

Kardeş şehirlerin amacının birbirini daha yakından tanıyabilmek olduğunu ifade eden Wowereit, "Bu anlamda Mersin'de olmak benim için önemli bir olay. Şehirler kültürel, tarihi bakımdan ve siyasi sistem olarak çok farklıdır. Herhangi bir ülkeden geliyor olabiliriz ama vatandaşlarımızın yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve daha iyi bir geleceğe sahip olması için çalışıyoruz. Her toplum, her şehir belediye için önemli bir unsurdur. Bir şehrin belediye başkanı olmak da zorlu bir iştir ama memnun edicidir." sözlerini kaydetti.

Kardeş şehirler ile ilgili yapılan bu tarz toplantıların önemli olduğunu vurgulayan Wowereit, "Belediyelerimizle işbirliğinin sürdürülmesi ve sivil toplum kuruluşlarının da bu ortaklıklara katılması şart. Yapılan kültürel ve tarihi etkinlikler ile de kentlerde yaşayan insanların aralarındaki bağlar daha da güçlenecektir." şeklinde sözlerini tamamladı. CİHAN
<< Önceki Haber Dünyanın kardeş şehirleri Mersin'de buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER