Dünyanın Renkleri Bişkek'te

14. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Geçen yıl 20 ülkede gerçekleştirilen festivalin bu yıl 30’dan fazla ülkede barış besteleriyle dolaşması bekleniyor.

Dünyanın Renkleri Bişkek'te

DÜNYANIN RENKLERİ BİŞKEK'TE

14. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Geçen yıl 20 ülkede gerçekleştirilen festivalin bu yıl 30’dan fazla ülkede barış besteleriyle dolaşması bekleniyor.
Festivalin 20.ayağını gerçekleştirmek üzere Kırgızistan’da buluşan öğrenciler, Bişkek’teki Manas Havalimanında üst düzeyde karşılandı. Kırgızistan Tarih ve Kültür Heyeti Başkan Yardımcısı Akimbek Tekşev, “Dünyanın Renkleri”ni Kırgız-Türk Lisesi öğrencileriyle birlikte Kırgız kültür ve geleneklerine göre karşıladı. 
Bu yıl ikinci kez IFLC için ev sahipliği yapan Kırgızistan’daki etkinlikler, “Tarih ve Medeniyet Yılı” etkinliklerini düzenleyen kurul ile işbirliği halinde yürütülüyor.


KIRGIZ AİLELER ÇOCUKLARI AĞIRLADI

Kırgız-Türk Okullarının velilerine misafir olan öğrenciler, Kırgız kültürünü yakından öğrenme fırsatı buldu. Misafir oldukları evlerde kendi ülkelerinin kültürünü anlatan öğrenciler, farklı dillerdeki şarkılarla ev sohbetlerini renklendirdi. Kırgız kültürüne göre ağırlanan öğrencilerin Kırgız mutfağının zenginliği karşısında hayranlıkları objektiflere yansıdı. 


DÜNYA ÇOCUKLARI KIRGIZ MUTFAĞIYLA TANIŞIYOR

Kırgız ailelerin daveti ile mutfağa giren öğrenciler, Kırgızistan’ın meşhur “Beşbarmak”, “Mantı” ve “Boorsok” gibi kültürel yemeklerin yapımını öğrendi. Öğrenciler kendi elleriyle yaptıkları Kırgız yemeklerini ev sahipleri ile beraber afiyetle yedi. 
Gecenin sonunda evlerden ayrılırken öğrenciler, Kırgız ailelere kendi ülkelerinin kültürünü yansıtan hediyeleri takdim ederken Kırgız aileler de dünyanın dört bir yanından gelen çocuklara Kırgız kültüründen hediyeler verdi. 


DOĞUM GÜNÜ SÜPRİZİ

Güney Afrikalı Thabiso’ya arkadaşları kaldıkları otelde doğum günü sürprizi yaptı. Yorucu bir günün sonunda beklemeyeceği bir anda hocaları ve arkadaşları Thabiso’yı kaldıkları otelin terasına doğum günü pastası ile şaşırttı.


TARİH VE KÜLTÜR HEYETİ BAŞKANI’NA ZİYARET

Tarih ve Kültür Heyeti Başkanı Sultan Rayev, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri ofisinde karşıladı. Öğrencilere Kırgızistan’ın tarihi, turistik ve kültürel yapısı hakkında bilgiler verdi. Rayev “Bu organizasyonu bize bakan yönüyle, Kırgız kültürünün dünyaya tanıtılması adına önemli görüyorum. Bu öğrenciler dünyanın elçisi gibiler. Bu çocuklar siyaseti bilmezler, bunların siyaseti sanattır. Bu öğrenciler sanatçı ruhlarıyla dostluk ve kardeşliği dünyanın dört bir tarafına taşımaktadırlar. Dünyanın başka bir yerinde böyle bir festival yok.” dedi.


ÜNLÜ YÖNETMEN, CENGİZ AYTMATOV’UN MAKAMINDA AĞIRLADI

IFLC öğrencileri Kırgızistan’ın Kültür eski Bakanı ve aynı zamanda şimdiki Sinema Birliği Genel Müdürü Sadık Şer-Niyaz’ı makamında ziyaret etti. Dünyaca meşhur yazar Cengiz Aytmatov’un ofisinde “Dünyanın Renkleri”ni ağırlayan Sadık Şer-Niyaz, öğrencilere Aytmatov’u anlattı. Öğrencilere “sizler geleceğin barış elçilerisiniz” diye hitap eden Şer-Niyaz, farklı ülkelerden gelen öğrencilerin şarkılarını dinlemeyi ihmal etmedi. 


ZAFER ANITINA ÇİÇEK

Öğrenciler, Kırgızistan’ın yaklaşmakta olan “Zafer Bayramı” için Zafer Anıtı önüne karanfil bıraktı. Kırgız öğrenciler, misafirler öğrencilere 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın Kırgızistan için önemini anlattı. Dünyada bir daha savaşların olmaması için iyi niyet dileklerinde bulundular.


KIRGIZ-TÜRK LİSESİ’NDE KARŞILAMA

Başarılarıyla sık sık adından söz ettiren Kırgız-Türk Okulları tarafından ağırlanan IFLC öğrencileri, her yıl çok sayıda uluslararası derece elde eden okullara hayranlıklarını gizlemedi. 


KIRGIZ MEDYASININ İLGİSİ

Kırgızistan’ın en çok dinlenen radyo kanalı Maral FM’den davet alan öğrenciler yayına katılarak sunucuların sorularını cevapladı. “Dünyanın Renkleri”nin Bişkek’e geldiğini duyan dinleyiciler, IFLC etkinliğine katılabilmek için Maral FM’in telefonlarını kilitledi.
Kırgızistan’ın popüler haber ajansı Akipress, öğrencilerle röportaj yaparken ülkenin en çok izlenen kanallarından S TV öğrencileri yayına aldı.


KIRGIZ ÇADIRLARINA BÜYÜK İLGİ

IFLC etkinliği, Kırgızistan’ın en büyük mekânı olan “Kojomkol Spor Sarayı”nda gerçekleştirildi. Bina çevresinde kurulan çadırlarda (Bozüy) Kırgızistan kültürünü tanıtan sunumlar yapıldı. Misafir öğrencilerin açtığı ülke tanıtım stantları, medya ve halk tarafından büyük ilgi gördü. 


AÇILIŞI BAŞBAKAN YARDIMCISI YAPTI

Festivalin açılışı, Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Gulmira Karimova Kudaiberdieva tarafından misafirlerin yoğun ilgisi içerisinde yapıldı. Kültürler arası kaynaşmaya vesile olan etkinliklerin dünya barışı için önemine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Gulmira Karimova, ülke tanıtım standlarını gezerek öğrencilerden bilgi aldı. 


SALON DOLDU TAŞTI

Kapılar açılır açılmaz misafir akınına uğrayan mekân, kısa sürede tamamen doldu. 3 bin kişilik salonda yer bulamayan binden fazla misafir, dışarıya kurulan dev ekrandan festivali izledi. 


GALA YEMEĞİ VE KIRGIZ HEDİYELERİ

Muhteşem festivalin ardından misafirler ve dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, gala yemeği için Bişkek’in gözde mekânı Supara’ya götürüldü. Kırgız Çadırı Bozüy şeklinde inşa edilmiş gösterişli bir salonda ağırlanan misafirler, yemek esnasında duygulu anlar yaşadı. Kırgız öğrencilerle diğer ülkelerden gelen öğrenciler arasında dostluk köprüleri kuruldu. Yemekten sonra öğrencilere Kırgızistan kültürüne ait çeşitli hediyeler takdim edildi. 
Misafir öğrencilerin anneleri için de yaklaşan Anneler Günü vesilesiyle hediye takdimi ihmal edilmedi. 



HABER: ADEM TEKİN - BİŞKEK

<< Önceki Haber Dünyanın Renkleri Bişkek'te Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER