Dursun Özbek: Avrupa için 1 + 1 yıl ceza söz konusu olabilir


Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek UEFA komitesinden kendilerine mektup geldiğini ve gerekli önlemlerin alınmaması halinde 1 + 1 yıl ceza verilmesi taleplerinin olduğunu söyledi.

UEFA'nın, Galatasaray'ın finansal fair play kurallarını yerine getirmekte başarısız olduğunu açıklamasının ardından sarı kırmızılı kulübün başkanı Dursun Özbek, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da basın toplantısı düzenledi.

UEFA Finansal Kontrol Kurulu'nun yaptığı son açıklamanın detaylarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirme amaçlı gerçekleştirilen toplantıda Başkan Dursun Özbek, "Bildiğiniz gibi Galatasaray 110 yıllık köklü geçmişinde Türk sporuna değerli hizmetler vermiştir. Türkiye'de birçok spor dalının gelmesinde öncü olmuştur. Öncü olduğu her dalda başarılı bir şekilde temsilini yapmış. Futbolda Türkiye'nin çok önemli bir markası haline gelmiştir. Futbolda en başarılı kulüptür. 20 defa lig şampiyonu olmuş 4. yıldızı takmış. Defalarca rakipleriyle kıyaslanmayacak sayıda Türkiye Kupası sahibi olmuş. Altyapıda ve diğer futbolu ilgilendiren kurumlarda öncülük görevini üstlenmiş önemli bir kulübümüz olmuştur. Yeterli miydi? Çok değerli kurucumuz bir numaralı üyemiz başkanımız Ali Sami Yen ağabey, kuruluşuna 'yabancı takımları yenmek esas' notunu düşmüştür. Galatasaray bu kuruluş felsefesini nereye getirmiş her şey ortada. Uluslararası arenada çok başarılı maçlar oynamış UEFA ve Süper kupalarını kazanmış. Taraftarlarına çok heyecanlı, çok güzel anlar yaşatmış. Değerli Galatasaraylılar, bu başarılar tabii tarihin yazdığı hiçbir zaman unutulmayacak başarılar. Bu başarıya giderken Galatasaray her şeyi doğru mu yaptı. Bir çok şeyi doğru yaptık ama bazı eksiklerimiz de oldu." şeklinde konuştu.

BAZI ŞEYLERİ SÜREÇ İÇİNDE HALININ ALTINA SÜPÜRDÜK

Süreçte hatalar yaptıklarını dile getiren Özbek, "Bazı şeyleri, süreç içinde halının altına süpürdük." dedi.

Özellikle finansal konularda bazı eksikleri olduğunu kaydeden Özbek, şöyle devam etti: "Avrupa'da futbol patronu UEFA. UEFA, 2009 yılında bazı maksatlar çerçevesinde futbol gibi çok güzel bir oyunun içinde karanlık yapıların girmemesi için bir amaç uğruna bir yapılanma başlattı. Finansal fair play anlayışı getirdi. Futbolu koruma, marka değerini yükseltmek için fair bir olay olarak devam etmesi için bunu oluşturdu. Galatasaray o dönemlerde Avrupa'da en çok gözüken bir Türk futbol takımı. Şu anda Avrupa'nın en büyük organizasyonu Şampiyonlar Ligi'ne diğer katılanlardan daha çok katılmış ve Türkiye'yi başarıyla temsil etmiş bir kulüp. Bu uygulama başlatıldığı zaman da Galatasaray hedef alındı. Hedef derken, Galatasaray o dönem Avrupa'da en çok gözüken başarılı odaklı Türk takımı. Bunun için 2012 yılında UEFA, Galatasaray'ı mercek altına aldı. Galatasaray'ın finansal yapısını incelemeye başladı. UEFA kriterleri gereği üç futbol sezonunda peş peşe 30 milyon Euro'dan fazla zarar edemezsin. 2012'de incelenmeye başlandığında o dönem Futbol 'nin zararı 58 milyon Euro. UEFA yetkilileri bu incelemeleri yaparken son derece hassaslar. Rakamlarda herhangi bir sapma olmuyor. 2012 - 13 zarar 38 milyon Euro. 2013 - 14 zarar büyümüş 70. 4 milyon Euro'ya çıkmış. Bu artışı gören UEFA, hemen buraya gelmiş. Galatasaray'ı yönetenlerin dikkatini çekmiş, uyarılarda bulunmuş 200 bin Euro ceza kesmiştir. 2014 -15 sezonunda yönetim değişikliği yapıldı."

Duygun Yarsuvat döneminde başkan yardımcısı olduğunu hatırlatan Özbek, "Bütün finansal uygulamalardan sorumlu kişiyim. 2014 - 15'teki zarar 55.8 milyon Euro. Peki nasıl oluyor bu? Duygun Yarsuvat işbaşına geldiği zaman sezon başlamış, harcamalar sezon başında yapılmış kontratlar yapılmış. Yönetimlerde süreklilikle ilgili geçmişte atılan imzalara uymak zorundasınız. Artış trendine baktığınızda bu hep böyle olmuştur belli bir yönetim biçimine girmişseniz. Biz gelince Galatasaray'ın karşı karşıya olduğu bu tabloyu gördük, acil olması sebebiyle UEFA ile ters düşmemek için bazı önlemler aldık harcamaları kıstık. Futbol takımında 44 sporcumuz vardı, bu sporcularımızın büyük bir kısmını satarak Galatasaray'a olan mali yükünü hafifletmek istedik. Bu tasarruf genelde personelde yapılan israfı engelleme hareketi istenilen düzeye gerçekleşmedi. 55 milyon Euro seviyesinde Sportif AŞ'nin zararı oldu. En büyük etkeni geçmişte yapılan kontratlar, bu kontratların bir kısmı hala devam etmektedir. O dönem gelen yönetimin yapabileceği bir şey yok. 15 Mayıs ayında tekrar seçim oldu ve ben başkan oldum, Galatasaray'ın 36. Başkanı olarak, geçmiş dönemde gelen mali sorunları bilerek başkanlığa aday oldum. Galatasaray'ın iyi yönetildiği hallerde Galatasaray'ın daha başarılı olacağına ve kaynaklarının Galatasaray'ı yönetimde yeterli olacağı kanaatindeyim. 2015 - 16 ilk yarısı yeni bitti. Buradaki geçen dönemden de gelen bilgim çerçevesinde yaptığım en önemli işlerden bir tanesi Galatasaray'ın maili yapısını düzeltmek için hareket ettim. Bunları yaparken ne Yarsvuvat döneminde ne de bu dönemde sportif başarının eksilmesine sebep olmadık. Galatasaray yarışmaya girdiği her branşta şampiyonluğun en büyük adayıdır ve gereken mücadeleyi verir." dedi.

Başkan Özbek, bu durumlara önlem alınmadığı taktirde diğer kulüplerinde düşeceğini belirtti. Özbek, sözlerine şöyle devam etti:

"Finansal fair play sadece Galatasaray'ın sorunu mu hayır. Özellikle 4 büyük takımımız mali krizler yaşıyor. Bu gerçekleri göz ardı edemeyiz. Bu manada bu eksikleri Türk kamuoyu da tespit etmiş. Kulüpler Birliği ve Federasyon mali yapıların incelenmesi için bir kurul oluşturmuş. Bu tespit çok yerinde. 18 Süper Lig kulübünün borcu yaklaşık 4 milyar TL. Bankalara olan borçları 2.2 milyar TL. UEFA nezdinde Galatasaray bir öncelik almıştır. Bu Galatasaray'ın Avrupa'daki yeriyle ilgilidir. Bu Türk futbolunun başına da peşi sıra gelecektir. Mali yapılardaki bozukluk bunu gösteriyor. Türk futbolunda ekmek yiyen herkes bu gerçekleri bilmek zorundadır ve Türk futbolu açısından faydası vardır."

UEFA'DAN CEZA

UEFA'nın kendilerinden mali tablonun düzelmemesi halinde Avrupa'dan men cezası vereceği yönünde açıklamalarda bulunan Özbek, "Bugün itibariyle Galatasaray'ın durumu ne? UEFA Galatasaray'dan ne istiyor. Geç saatte UEFA'dan kulüp olarak bir mektup aldık. Mektup, söz konusu tabloyu başlık olarak koymuş, kulübümüzle yapmış oldukları mutabakat çerçevesinde bu tablonun kabul edilemez olduğunu önümüzdeki dönemde üç dönem rakamları çerçevesinde 2016 sonuna kadar bu tabloyu düzeltmesi mümkün olmadığını söylüyor.
Biz kendilerine, tabloyu daha iyiye çekmek konusunda çalışmalarımızın sürdüğünü söyledik. Kendilerine 4 Aralık 2015'te zararların nereden geldiğini ifade ettik, bunun nasıl önleneceğini bir proje olarak önlerine sunduk. Bize verilen izleme süresinin üç sene daha uzatılması halinde Galatasaray'ın dengeye geleceğini söyledik. Üç yıl ek süre istedik. UEFA, dün gece göndermiş olduğu mektupta Galatasaray'ın iyileştirme çabalarına rağmen 2016 sezon bitimine kadar 134 milyon Euro zararı kapatmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Ancak çabalarımızı görerek de üst komiteye tavsiyede bulunuyor. Galatasaray'ı bir artı bir olarak Avrupa kupalarından men edilmesini istiyor. Bu bir karar değil mütalaadır. Görüşlerini böyle bildiriyor." ifadelerini kullandı.

"KABUL EDİLEBİLİR BİR CEZA ÇIKMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Şubat ayının sonuna doğru UEFA'ya görüşmeye gideceklerini anlatan Özbek, Orada biz görüşlerimizi tekrar ileteceğiz savunmamızı tekrar en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz. Galatasaray'ın bu olaydan bir ceza almaması, kabul edilebilir bir cezayla çıkması için elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu.

Özbek, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Komite, mütalaasında 'Galatasaray'ı birinci sene men edelim ikinci sene hesaplarda bir iyileşme de var. Galatasaray'ı bir izleyelim zararı 10 milyon Euro seviyeye indirirse ikinci sene verdiği cezayı askıya alıyor. Bu bizim hedefimizle çakışıyordu. Demin ifade ettim. Geldiğimizde hummalı bir çalışma ile zararı daha aşağıya çekmek için bir çalışma hazırlıyorduk. İkinci dönemde Galatasaray'ın zararını 5 – 10 milyon Euro'ya indirmek zorundayız. Bunu UEFA için değil, Galatasaray'ın bekası için yapmak zorundayız.

Bu nasıl yapılacak bunun detayını vereceğiz. Bu hedefe ulaşılabilir bir aksiyon planımız var. Galatasaray Spor Kulübü, son on yılın faturasını bugünlerde ödemek zorundadır. Bu acı reçete hedeflerinde şaşması anlamına gelmez. Sportif başarının eksilmesine müsaade etmez. Galatasaray'ın başarısı engellenmeden zararının engellenmesi mümkündür. Herkesin bize güvenmesini istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Dursun Özbek: Avrupa için 1 + 1 yıl ceza söz konusu olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER