Dursun Özbek: Temlikler borçlanmanın 1,5 katı kadar olmuştur


Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, bankalara verilen temliklerin borçlanmanın 1,5 katı kadar olduğunu söyledi.

Galatasaray Kulübü Mali Genel Kurulu toplantısı Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Kongrede Başkan Özbek, faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Dursun Özbek, "Genel kurullarımız bayram havasında geçer. Galatasaraylılar bir araya gelir, tartışırlar, düşüncelerini dile getirirler, her söylenen söz daha iyi bir Galatasaray içindir." diyerek, şöyle konuştu:

"Bugün de aynı coşkuyla buraya geldik. Burada tabii yüreklerimizi sızlatan, 13 Mart'ta Ankara'da meydana gelen menfur saldırıyı ben yönetim kurulum adına lanetliyorum. Terörün gözü kördür demişlerdir doğru. Bu kör gözlü saldırıdan Galatasaray da nasibini aldı. Sevgili futbolcumuz Umut Bulut'un babası Kemal Bulut bu saldırıda hayatını kaybetti. Futbolcumuzun yanında olduk. Ayrıca Beşiktaş ve Trabzonspor yönetimsel olarak, Kayserispor takım olarak Fenerbahçe'de taziyeleri ile yanımızda oldu. Çanakkale'de şehit olan askerlerimiz ve abilerimizin de terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımız ile Kemal Bulut'un mekanı cennet olsun."

"BUGÜN HESAP VERME GÜNÜ"

Bugünün hesap verme günü olduğunu vurgulayan Başkan Özbek, "Yönetim kurulu olarak rotamızın ne olduğunu anlatmak isterim. Rotamız Galatasaray Kulübü'nün başarıya odaklı, hem kulübü hem de milletini en yüksek seviyede sportif başarıya odaklıdır. Yolumuz ve ulaşmak istediğimiz hedef budur. Yönetimler en iyi şekilde Galatasaray'ı yönetmek için seçilmişlerdir. Biz bunun bilincindeyiz." şeklinde konuştu.

"MALİ SORUNLAR ÜST SEVİYEDE"

Galatasaray'ın mali sorunlarının üst seviyede olduğunu dile getiren Başkan Özbek, "Tabii bu mali sorunlar Galatasaray'ın büyüklüğü yanında, eğer iyi yönetilirse tedbirler alınırsa çok da büyük gözükmemektedir. Mali yapıyı anlatırken şunun üzerinde durmak istiyorum; bildiğiniz gibi Galatasaray'ın borç-alacak farkı 330 milyon Dolar seviyesindedir. Bu borç-alacak farkı, 2006'lı yıllarda 100 milyon Dolar seviyesindeydi, bugün itibariyle 330 milyon Dolar'a kadar gelmiştir. Banka borçlarımız 230 milyon Dolar seviyesindedir toplam olarak. Bunlarla ilgili verilen teminatlar 1 miyar 700 milyon seviyesindedir." açıklamasında bulundu.

"TEMLİKLER BORÇLANMANIN 1,5 KATI KADAR OLMUŞTUR"

Banka borçlanmalarında ki temlikler hakkında da konuşan Özbek, "Bildiğiniz gibi Galatasaray'ın maliyesini yönetmek için bankalarla belli bir ilişki içinde olmamız lazım. Galatasaray'a para verecek olan bankalar önce Galatasaray'dan sözleşmeleri veya stat gelirleri, yayın gelirleri gibi fonları temlik almaktadırlar." diyerek, şunları söyledi:

"Maalesef geçmişten bugüne kadar gelen trend ve Galatasaray'ın borçlanması ileriye dönük verilen temliklerle sağlanmıştır. Bugüne kadar Galatasaray'ın borçlanmaları yaklaşık 10 yıla varan temliklerin verilmesi suretiyle borçlanma yapılmıştır. Verilen temlikler borçlanmanın 1,5 katı kadar olmuştur. Böyle bir durumda ancak şu yapılabiliyor; verilen temlikler de boşalma olursa, geri bir kısmı açılıyor kredi limitinin, onu kullanabiliyorsunuz. Bazen de bankalar bu limitleri dahi kullandırmıyor. Onun için Galatasaray'ın ileriye dönük sportif başarıyı yukarı çekmesi için mutlaka yeni kaynaklar oluşturma zorunluluğu var. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz."

UEFA'DAN ALINAN CEZA

UEFA'dan alınan ceza hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Özbek, "Bildiğiniz gibi bu sene Galatasaray, mensubu olduğu UEFA'nın turnuvalarına katılamayacak. UEFA'ya katılmama konusu gündemde yeteri kadar yer aldı. Kısaca 2014 Mayıs ayında yapılan bir anlaşma gereği olarak bazı şartlar yerine getirilmesi gerekiyordu." dedi.

UEFA'nın, o günkü zararların belli bir seviyenin üzerine çıkmasını istemediğini de belirten Başkan Dursun Özbek, "Bu zararlar 164 milyon Euro seviyesinde bulundu. UEFA'nın talebinde ise 30 milyonu geçmemesi gerekiyordu. Belli transferlerde de bazı aşımlar yapılmış. Bunlarla ilgili UEFA bize bir mektup gönderdi ve incelemelerinin detaylarını tartışmamız için açıklamaya davet etti ve biz Aralık ayında Nyon'daki merkeze gittik ve açıkladık. Bunların niçin yapıldığına dair. Şubat ayında da bizi açık duruşma şeklinde bizi davet ettiler. Cezayı 1 yıla indirdiler. Ve biz de cezayı CAS'a taşıdık. CAS, UEFA'nın kestiği bu cezayı arttırma yönünde bir insiyatif kullanmayacak ki bu eğilimde olsa bile bizim bu davayı geri çekme hakkımız var. Bu durumdan dolayı CAS'a gitmeye karar verdik." diye konuştu.

Her sene amatör şubelerde 40 milyon Dolar harcandığını kaydeden Dursun Özbek, sadece 10 milyon Dolar geri dönüş olduğunu haliyle de 30 milyon Dolar zarar ettiklerini ifade etti.

"FUTBOLDA TEKNİK EKİP OLARAK DOLDUR BOŞALT DÖNEMİ BİTTİ"

Futbola da değinen Başkan Özbek, "Futbolda bu sene başarı çizgimiz düştü. Şöyle bir yapılanma içindeyiz, geçmişte hatırlayacaksınız, Galatasaray Futbol Takımı'na antrenör geliyor, yanında kondisyonerinden masörüne kadar, bir takım halinde geliniyor. Bir şeyler oluyor ve kulüpten kopma oluyor. Ve takım halinde boşaltıyorlar gidince. Bunu değiştireceğiz, değiştirmemiz gerekiyor." diyerek, şöyle konuştu:

"Galatasaray'ın hocaları kendi kontratlı kişileri olmak zorunda. Bir yardımcısı olabilir onla birlikle gelsin, bu ön şartımız. Transferlerin daha sıhhatli yapılabilmesi için scout ekibini en güçlü seviyeye çıkartıyoruz. Sadece Bayern Münih'de olan bir yazılım kullanıyoruz şuanda. Televizyonda dünyadaki bütün maçları izleyebilecek bir sistem kurduk. Kulübe transfer edilecek kişiler en iyi şekilde tespit edilecek.

Galatasaray'ın başının belası yapılan sözleşmeler. Bir standartı yok. Ahmet ile başka Mehmet ile başka sözleşme. Farklı rakamlar, farklı şartlar. Yani Galatasaray geçmişte şunu diyememiş; ey futbolcu, bakın burası Galatasaray. Benim sözleşmem bu. Oynamak istiyorsan buyur gel. Aksi takdirde sporcunun öne sürdüğü şartlara göre sözleşme yapmak hoş değil. Biz bunu da değiştirmek için harekete geçtik."
CİHAN
<< Önceki Haber Dursun Özbek: Temlikler borçlanmanın 1,5 katı kadar olmuştur Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER