Edirne Valiliği, yasal yaşında evlenecek Romanlara düğün yardımı yapacak

Edirne Valiliği, yasal yaşında evlenecek Romanlara düğün yardımı yapacak

EDİRNE (CİHAN)- Edirne Valiliği küçük yaşta evliliğin önlenmesi amacıyla yaşında evlenecek Roman çiftlere düğün yardımı yapacak.

İl genelinde 65 bin civarında dezavantajlı grup olarak ifade edilen roman nüfus yaşıyor. Romanlar arasında erken yaşta evlilik geleneğinin bulunduğundan hareket eden valilik bu konuda çalışma başlattı. Buna göre bir yandan küçük yaşta evlilikle mücadele edilecek diğer yandan da kanunlara ve mevzuata uygun olarak evlilik yapacak roman çiftlere düğün yardımı yapılacak. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, romanlar arasında erken yaşta evlenme adetinin yaygın olduğunu vurgu yaparak erken yaşta evliliği bitirmeye kararlı olduğunu söyledi. Bu konuda emniyet güçlerini etkin bir şekilde kullanacağını anlatan Şahin, "Bunun için öncelikle düğünlerde bildirim esas olduğundan jandarma ve emniyete düğün için bildirimde bulunduklarında evlenecek olan gençlerin nüfus cüzdanlarını beraberinde bildirme zorunluluğu getirilecek. Bu doğrultuda yaşları emniyet ve jandarmada hemen tespit edilebilecek. Eğer 14-15 yaşlarda olduğu veya 16 yaşlarında olup da mahkeme kararı almayanların evlenmeleri ve düğün yapmaları önlenecek. Ancak mahkeme kararı veya 17 yaşını bitirip de anne ve babasının rızası mümkün olduğunda onların evliliklerine müsaade edilecektir." dedi.

Kanunlara ve mevzuatlara uygun düğün yapanların valilik tarafından ödüllendirileceğini aktaran Şahin, "Romanlarda hamama gitme alışkanlığı son derece fazladır. Bilhassa düğün öncesinde. Düğün öncesi hamam ücretlerini valiliğimizce ödenmesi, gelinliğin valiliğimizce temini ve hatta geline bir takım giysilerin valiliğimizce temin edileceği hatta kendilerine gıda maddesi dahi verileceği duyuruldu. Ama kesinlikle daha küçük yaşta iken evlenme ile karşı karşıya gelen bu çocuklarımızın bu durumuna bir sorun verilmesi gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Valiliğin kararı romanlar arasında memnuniyetle karşılandı. Roman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Menzilahir Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların bir bölümü, mahallede küçük yaşta evliliğin olmadığını savundu.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in açıkladığı düğün yardım paketini önemli bulan mahalle sakinlerinden bazıları başlık parasından şikayet etti.
Mahallede başlık parasının 10 bin TL civarında olduğunu söyleyen bir bayan, validen başlık parasının yasaklamasını istedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Edirne Valiliği, yasal yaşında evlenecek Romanlara düğün... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER